Kadir Gecesinde Melekler neden yeryüzüne inerler

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve saadet tarafından 21 Haziran 2016 başlatılmıştır.

1. saadet

saadet Moderatör Admin

Kadir Gecesi Melekler Neden Yeryüzüne İnerler?

İslam büyükleri, Kadir gecesinde meleklerin dünyaya inmesinin nedenini şöyle açıklama yapmışlardır:

"Padişahlar , komutanlar , efendiler yanlarına birileri geleceği vakit kesinlikle evlerini en güzel döşeklerle, eşyalarla, minderler donatırlardı. Yanında çalışanlara, kendisine hizmet eden kişilere de en güzel giysileri ve teçhizatları giydirirler. Kadir gecesi olduğunda da Allah (c.c) meleklerine yeryüzüne inmelerini emreder. Çünkü kulları, ramazan gecelerinde ve bilhassa Kadir gecesinde ibadet ederek nefislerini süslemişler, mescidlerini çıralar ve kandillerle ışıklandırarak ibadetle geçirirlerdi. Sonra Cenâb-ı Allah meleklerine şöyle buyurur:

- Siz Ademoğlu hakkında, "Yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun?" (Bakara 2/30) demiştiniz. Ben de size, "Ben sizin bilmediğiniz şeyleri bilirim" (Bakara 2/30) demiştim. Şimdi gidin ve bakın kullarıma; Kadir gecesini nasıl ibadet ederek ihya ediyorlar. Böylelikle benim ilmimde, bilmediklerinizi daha iyi anlamış olursunuz. 88

O Gece Fecre Kadar Esenliktir

Kadir Gecesinde insanlarda hastalıkların oluşmadığı, şeytanların amellere karışmadığı eziyet veremediği, azgın cinlerin ve ifritlerin bağlandığı, sihirbazların, büyücülerin sihirlerinin tesir etmediği bir gecedir. Bu gece esenlik ve selamet gecesidir. Kadir gecesinde semanın bütün kapıları açılır ve Allah (c.c) tövbe edenlerin tövbelerini kabul buyurur. Bu nedenle Allah (c.c), kadir Gecesinde şafak sökünceye kadar bir esenliktir.' (Kadir 97/5) buyurmuştur.

İbn Abbas [radıyallahu anh] Kadir gecesinde meydana gelen bazı hadiselerden belirtmektedir:

"Kadir gecesi geldiği vakit Allah (c.c)Cebrâil'e [aleyhisselâm] yeryüzüne inmesini emreder. O da bir grup melekle beraber yeryüzüne inerler. Melekler beraberinde getirdikleri yeşil sancağı Kâbe'nin üzerine dikerler. Bu sancağın bin kanadı vardır. Bunlar içinde iki kanadı vardır ki açıldıkları takdirde doğu ile batı arasını kaplarlar. Sonunda bu iki kanat da açılır. Cebrâil [aleyhisselâm] ve diğer melekler bu geceyi ihya edenlere; namaz kılanlara, dua edenlere selam verirler. Onlarla musafahalaşırlar. Dualarına, Âmin, âmin' diye ortak olurlar. Bu durum tan yeri ağırıncaya kadar devam eder. Güneş doğduğunda Cebrâil [aleyhisselâm] diğer meleklere,

Haydi! Yolculuk vakti, diye seslenir. Melekler,

Ey Cebrâil! Allah Teâlâ ümmet-i Muhammed'in ihtiyaçları noktasında ne yaptı? Onlara nasıl muamelede bulundu, diye sorarlar. Cebrâil [aleyhisselâm] şöyle cevap verir:

Allah Teala onlara rahmet nazarıyla baktı. Şu dört zümre hariç hepsini affetti ve günahlarını bağışladı:

1. İçki içmeye devam edenler.
    2. Anne babasına isyan edenler.
    3. Akrabalarıyla bağlarını koparanlar.
    4. Kin güdüp düşmanlık besleyenler." 87

kadir gecesi melekler neden yeryüzüne inerler.