Kadir gecesi namazı cemaatle kılınır mı ?

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Beyza tarafından 18 Temmuz 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Kadir gecesi namazı cemaatle kılmak

    Cema'at ile kılınan namaz, müsülmanlar arasında birlik beraberliği sağlar. Cema'at müslümanların tek kalb, tek vücud gibi olduklarının ifadesidir. Beş vakit namazlarda olduğu gibi, Kadir gecesi namazı da cemaatle kılmak çok sevaptır.

    Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
    "Evde kılınan namaza bir sevab, mahalle mescidinde yirmi beş sevab, Cuma namazı kılınan büyük camide beş yüz sevab, Mescid-i Aksa'da beş bin sevab, Medine'deki bu mescidimde elli bin sevab, Mescid-i haramda "Kabe'de" yüz bin sevab vardır." (İbni Mace"

    "Bir kimsenin bir kimseyle olan namazı yalnız kıldığı namazdan daha bereketli ve sevabı daha fazladır. İki kişi ile olan namazı da bir kişi ile olan namazından daha bereketli ve üstündür. Beraber kılanlar ne kadar çok olursa Allah katında o kadar makbüldür" (Nesai, İmamet 45)

    Ebu Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

    "Bir kimsenin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşı pazarda kıldığı namazdan yirmi beş kat daha fazladır. O kimse abdestini güzelce alıp, sonra sadece namaz kılmak maksadıyla mescide giderse attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir hatası da silinir. Namazını kıldıktan sonra abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe, melekler ona:
    Allahım! Ona rahmetinle muamele et, ona acı! diyerek dua etmeye devam ederler. O kimse namazı beklediği sürece namazda imiş gibidir." (Buhari, Ezan 30; Müslim, Mesacid 272. Ayrıca bk. Buhari, Salat 87, Büyu‘ 49; Ebu Davud, Salat 48; İbni Mace, Taharet 6, Mesacid 14)

    Peygamber Efendimiz (s.a.v), namazları cemaatle kılmaya yönlendirmiş ve sevabını şöyle bildirmiştir:

    "Kişinin cemaat ile kıldığı namaz, evinde veya çarşıda kıldığı namazdan 25 derece daha faziletlidir. Bu fazilet şu şekilde gerçekleşir: Biriniz güzelce abdest alır sırf namaz kılmak için camiye gelirse camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir ve bir günahı silinir. Camiye girdiği zaman namaz için beklediği sürece namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Melekler bu kimseye dua ederler. Kimseye eziyet etmediği ve abdesti bozulmadığı sürece; ‘Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et’ diye dua ederler." (Ebu Davud, Salât, 49, I, 378)