Kadir Gecesi ile ilgili hadisler ve ayetler

Konusu 'Hz.Muhammedin hadisleri' forumundadır ve Lasey tarafından 30 Mayıs 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Kadir Gecesi ile ilgili hadisler ve ayetler

    Bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Kadir Gecesi, Kur’an’ın Allah Azze ve cell tarafından Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kur’an’ı Kerim’de Kadir Gecesi’yle ilgili geçen ayet-i kerimeleri ve bu geceyle ilgili rivayet edilen hadis-i şerifleri sizler için bir araya getirdik.

    AYET-İ KERiMELER

    “Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, ta tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadir sûresi, 1-5)
    “Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhan sûresi, 3)

    HADİS-İ ŞERİFLER

    “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim, Müsafirin, 175)

    Aişe (a. anha), Resul-i Ekrem Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kainat Efendimiz de:

    اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي


    “«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizi, Deavat, 84)

    KADİR GECESİNİ RAMAZAN’IN SON 7 GECESİNDE ARA

    “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhari, Leyletü’l-kadr 2,)

    “Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!” (Buhari, Leyletü’l-kadr 3)

    “Kadirgecesiniramazan’ınsonongünündekitekgecelerdearayın!” (Buhari, Leyletü’l-kadr 3)

    RAMAZAN’IN SON 10 GÜNÜNDE PEYGAMBERİMİZ

    Hazreti Aişe (r. anha) şöyle buyurdu: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Allah Resulü (s.a.v) geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhari, Leyletül-kadr 5)

    Aişe (r. anha)’dan rivayet edildiğine göre Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikaf 8)