Kadınlarda Görülen Diş Eti Hastalıkları

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Adile tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kadınlarda Görülen Diş Eti

    Kadınlar, hayatının bir bölümünde diş eti hastalığı olarak da bilinen 'periodontitis'ten etkilenirler. Kadınlar özellikle yaşamlarının belirli evrelerinde periodontal hastalık riski taşımaktadırlar.
    Dişeti iltihabı gözle görülen dişetini değil, kemik dokusunu da etkilediğinden dolayı kontrol altına alınmayan bir dişeti hastalığıdır.Çürüksüz dişlerin sallanmasına ve bu dişlerin kaybına neden olmaktadır. Ayrıca"Mikrobiyal dental plak" denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde birikimi engellenmezse, bu tabaka içerisinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba sebep olur.
    Kadınlarda görülen Diş eti iltihabı

    -Diş etinde kanama (diş fırçalarken ya da kendiliğinden),

    -İltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat,

    -Kırmızı ve şiş diş etleri,

    -Ağızda tat bozukluğu,

    -Diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması,

    -Sallanan dişler,

    -Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler,

    -Kaşınma hissi (diş etlerinde),

    Kadınlarda görülen diş eti hastalıkları

    Diş eti hastalığı dediğimizde kastedilen bölge; diş, onu saran kemik dokusu, dişin kemiğe tutunmasını sağlayan doku (ki biz buna periodontium diyoruz) ve dişi çevreleyen kemiği örten dişeti dokusudur. Anlaşılacağı üzere diş eti hastalığı bu sistemin hastalığıdır. Hormonal değişiklikler,dişetlerine kan akışını etkiliyebilir ve bakteri plağındaki irritan maddelere dişetinin tepkisi artabilir. Eğer periodontal hastalık riskiniz yüksek ise, böyle zamanlarda durumun kötüleştiğini farkedersiniz. .

    Diş eti (periodontal) hastalıklarının nedenleri

    Periodontal hastalık, dişe tutunan yapışkan bir bakteri plağının o dişin çevresindeki kemik ve dişetinde sebep olduğu infeksiyondur. Bu bakteri plağı, diş etlerinizi tahriş eden toksinler (zehirler) üretir. Periodontal hastalığın gingivitis denilen ilk evrelerinde, dişetleri şişer, rengi pembeden kırmızıya döner ve kolaylıkla kanar. Bu zehirlere (toksinlere) vücudun tepkisi dişetlerinin dişten ayrılması şeklinde olur ve buralarda diş eti cebi denen derin boşluklar oluşur. Periodontal rahatsızlığın periodontitis adını aldığı son devrelerinde, dişi destekleyen kemik ve yumuşak dokular tahrip olur ve diş sallanmaya başlar. Bu durumda ya kendiliğinden düşer veya bir diş hekimi tarafından çekilmesi gerekir.

    - Buluğ çağları (onlu yaşlar):

    Kızlar, buluğ çağına geldiklerinde, cinsiyet hormonları progesteron ve estrogen salgılaması artar. Bu hormon fazlalığı, dişetlerinin bakteri plağındaki toksinlere tepkisini şiddetlendirebilir. Dişetlerinin rengi kızarır, hassaslaşır, şişer ve muhtemelen yemek yerken veya diş fırçalarken kolaylıkla kanar.

    -Aylık periyodlar:

    Bu dönemlerde bazı kadınlar ağız dokularında bir değişiklik gözlemezler. Ama bir kısmı da periyod başlamasından günler önce, şiş dişetleri, ağız yaraları, pamukçuk, şiş tükrük bezleri veya dişetlerinde kanamalar yaşayabilirler. Bu gibi hallerde diş hekiminiz, sizi rahatlatacak özel temizlemeler, dişeti tedavileri ve topikal anestezikler tavsiye edebilir.

    -Doğum kontrol hapları:

    Bu hapları kullanan kadınlarda en sık rastlanan sorun, dişetlerindeki kızarıklık ve şişliklerdir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar, sisteminizdeki progesterone seviyesinin yükselmesine sebep olur. Diş hekiminize doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin. Böylece, dişetinizdeki rahatsızlığın doğru nedenini bulabileceği gibi, size, bu hapların yan etkisini hafifletebilecek ilaçları tavsiye edebilir.

    -Hamilelik:

    Hamilelik sırasında, vücudunuzdaki hormonların seviyeleri oldukça yükselir. Gingivitis'e hamileliğin 2. ila 8. ayı arasında özellikle rastlanır, dişlerinizi fırçaladığınızda kanayabilen kırmızı, şiş ve acıyan dişetlerine sebep olabilir. Bu hassasiyet bakteri plağına aşırı bir tepkidir ve sebebi de sisteminizdeki aşırı yüksek progesterone'dur. Diş hekiminiz, bu problemleri yaşamamanız için hamileliğinizin 2. üç ayı ile 3.üç ayının ilk devrelerinde dişlerinizi daha sık fırçalamanızı isteyebilir.

    - Menopoz:

    Menopoz döneminde, ağzınızda; yanma hissi, tat değişiklikleri (tuzlu, biberli,ekşi), ağız kuruluğuna sebep olan tükrük akışındaki azalma ve sıcak/soğuk yiyecek veya içeceklere aşırı hassasiyet gibi fiziksel değişiklikler oluşur. Bir çok ilacın, ağız kuruluğuna da sebep olabilen, dişle bağlantılı yan etkileri olabilir. Ağız kuruluğuna karşı tükrük uyarıcı ilaçlar verilebilir.

    Bunlarla birlikte aşağıdaki faktörler de diş eti sağlığımızı etkilemektedir:

    Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Ağız hijyeni işlemlerini yetersiz uyguladığınız takdirde diş ve diş etlerini etkileyen bakteri plağı oluşur. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur .

    - Sigara:

    Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi birçok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve diş etleri için de çok zararlıdır, diş eti hastalıklarının gelişmesine neden olur.

    - Genetik faktörler:

    Yapılan araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede diş eti problemi olan bir kişi var ise, mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına (periodontolog) siz de muayene olun.

    - Hormonal değişiklikler:

    Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.

    -Stres:

    Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki, periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır. » İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz.

    -Diş sıkmak veya gıcırdatmak:

    Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir. » Diyabet-şeker hastalığı: Diyabet hastaları periodontal (diş eti) enfeksiyon açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini, bir diş eti uzmanına yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.

    - Kötü beslenme:

    Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur.

    - Kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular:

    Diş etine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.

    Diş eti hastalıklarından korunmak için hangi önlemler alınabilir?

    - Dişlerinizi günde iki defa fırçalayın ve her gün dişlerinizin birbirlerine değen ara yüzlerini diş ipi veya diş arası temizleyicilerle temizleyin. Dengeli beslenin, boş kalorilerden ve çok yapışkan gıdalardan kaçının.

    - Kendi kendinizi muayene etmeyi öğrenin ve rutin olarak bunu yapın. Böylece, herhangi bir ağız içi veya dişsel değişikliğin ilk sinyallerini yakalayabilirsiniz,

    - Senede en az iki kere diş hekimine gelerek kontrol ve diş taşı temizliği yaptırın.

    kaynak: medipol/medidenta