Kadınlara mahsus haller hayız nifas ve istihaze

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 12 Kasım 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Kadınlara mahsus haller hayız nifas ve istihaze

    Hayız ve nifas halleri, İslam dininde bazı ibadetlerin yapılmasına engel olan hükmi kirlilik (hades) olarak değerlendirilmiştir.

    • Namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu sürede kılmadığı namazları kaza etmez. Fakat tutmadığı farz ve vacip oruçları sonradan kaza eder.
    • Kabeyi tavaf etmesi yasaktır. Ancak bu durumdaki kadın hacla ilgili tavaf dışındaki diğer bütün işleri ve ibadetleri (menasik) yapabilir.
    • Cinsel ilişkide bulunması haramdır.
    • Hayız ve nifas kanının kesilmesinden sonra gusletmesi farzdır.
    Kadınlara mahsus haller hayız nifas ve istihaze
    Hayızın en kısa süresi üç gün, en uzun süresi on gündür. Kanama daha az sürerse istihaze kanı sayılır. Kanın hayız süresince aralıksız olarak gelmesi şart değildir, arasıra kesilebilir. Mesela üç gün kanamanın ardından iki gün kan kesilse, sonra iki gün daha devam etse bu yedi günün tamamı hayız dönemi olarak kabul edilir.

    Şafii mezhebine göre ise hayızın en kısa süresi bir gün, en uzun süresi on beş gündür. İki adet arasındaki en kısa temizlik süresi on beş gündür. En uzun temizlik süresi ise sabit değildir; aylarca, yıllarca devam edebilir.

    Bazı kadınların adet günleri, düzenlidir. Adet günlerinin değişmesi de söz konusu olabilir. Önceki mutat ay hali mesela altı gün olan bir kadın daha sonraki ayda altıncı günün bitiminde temizlenmeyip kan görmeye devam etse, bu durum on günü aşmadıkça normal adeti olan altı güne ilaveten kan gördüğü günler de ay halinde sayılır. Kısaca kaç gün kan görmüşse o günler ay hali günleridir. Adeti olan altı günden sonra kan görmeye devam ettiği günlerde de ay hali hükümleri geçerli olur. Fakat aynı kadın bu altı günün bitiminde temizlenmeyip kan görmeye devam eder ve bu süre on günü geçer, mesela on iki güne ulaşırsa bu kadının ay hali altı gün olarak kabul edilir. Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan herhalükarda özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar. Mutat günleri olan altı günü, on güne tamamlayan on günde kılmadığı namazları, tutmadığı oruçları ihtiyaten kaza eder.



    Nifasın en kısa süresi için belli bir sınır yoktur. Bir gün, hatta bir saat bile olabilir. En uzun süresi ise kırk gündür. Kırk günden sonra gelen kan, istihaze kanı sayılır. Hayızda olduğu gibi nifasta da "nifas süresi içinde görülen temizlik" nifastan sayılır. Şafii mezhebine göre nifasın en uzun süresi altmış gündür.

    İstihaze kanı, vücudun herhangi bir yerinden gelen kan gibidir. bununla yalnız abdest bozulur. Hayız ve bifas için geçerli olan hükümler istihaze için geçerli olmaz. Bu durumdaki kadın ibadetlerine normal zamanlardaki gibi devam eder. Ancak kanaması en az bir namaz vakti süresince devam ederse özürlü sayılır.