Kadının eşine karşı vazifeleri

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kadının eşine karşı görevleri

    Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kadın, kocasının hakkına riayet etmedikçe, Rabbinin hakkını emrini yerine getirmiş olmaz. [İbn Mâce, Nikâh 4]

    Erkek, ailede yöneticidir ayrıca yönetiminden sorumludur. Kadın da kocasının evinde yöneticidir ve elinin altındakilerden sorumludur. [Buhârî, Cum’a 11; Müslim, İmaret 20]

    Kocasını memnun bırakmış olarak ölen kadın, cennete girer. [Tirmizi, Radâ 10; İbn Mâce, Nikâh 4]

    Kadın, yöneticilik vede sorumluluk bakımından aile reisliğine getirilen kocasının meşru arzularına saygı göstermekle mükelleftir. Kocasının malını, aile sırlarını, namusunu ve çocuklarını da korumak mecburiyetindedir. Kocasını meşru yollarla tatmin ve memnun etmeye çalışmak, çocuklarını güzelce yetiştirmek vede yabancılara karşı tesettürüyle, davranışlarıyla namusunu muhafaza etmek: Müslüman hanımın ailedeki en önemli görev vazifesi bunlardır.
    Saliha iyi kadınlar, itaatkardır. Allah, kendilerini haklarını nasıl koruduysa, onlar da öylece gizliyi
    kimse görmese de namuslarını koruyanlardır. [4/Nisâ, 34].

    Peygamber Efendimiz [s.a.v.]’in müjdesi de şöyledir: Kadın, namazını kıldığı, orucunu tuttuğu, namusunu koruduğu ayrıca kocasına itaat ettiği zaman, cennette dilediği kapıdan girsin. [Ahmed bin Hanbel, I/191]

    Kadının Kocasına Karşı Görevleri

    * Kanaat: Çünkü kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir. Bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek efendisini, kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; kafi gelecek miktar ile yetinmek tamahkarlık etmemek demektir.

    * Kocaya itaat: Peygamberimiz ( a.s.m.)" bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer." buyurmuşlardır.

    * Temiz olma: Kocanın göreceği yerlere itina ile dikkat etmek ve temizlemek. Bilinmelidir ki, güzellik ve temizliği getiren şeylerin en güzeli sudur. Daima güzel kokular sürünmeli.

    * İhtiyaçların karşılanması: Kocanın yemek yiyeceği vakte dikkat etmek. Uyku saatini geçirmeme. Kocanın adeti nasılsa o zamanlarda yemek ve yatağını hazırlamak.

    *Malın korunması: Kocanın mal ve eşyasını korumak, çünkü mal ve eşyayı korumak iş bilmekten geçer.

    *Akrabaya saygı: Kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmek. Çünkü kadının kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmesi, güzel idare ve tedbirden ileri gelmektedir.

    *Sır saklanması: Kadın kocasından edindiği sırrını hiç kimseye duyurmaması. Eğer duyuracak olursa kocasının itimadını kaybeder. kadında ondan emin olamaz.

    * Saygı ve hürmet: Kocanın emrini yerine getirmek. ona karşı çıkmama ve asi olmamak. Eğer ona karşı gelecek olunursa onu kendine kinlendirip düşman yapma ihtimali yüksektir.

    Ayrıca bir koca hanımını istediği şeye zorlaması da caiz değildir ve kadın bu gibi şeyleri dinen yapmak zorunda değildir.

    Mesela, bir kadın yemek yapmak veya kendi çocuğuna bakmak zorunda değildir. Ama ailenin huzuru ve selameti için, aile fertleri arasında karşılıklı hürmetin tesisi için kadının meşru ve müspet olan ( kendi hoşuna gitmese de ) yapması elbette güzeldir.