Kabir azabı ile ilgili ayet ve hadisler

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Eylül tarafından 23 Şubat 2014 başlatılmıştır.

1. Eylül

Eylül Moderatör

Kabir azabıyla ilgili ayetler ve hadisler

Kabir Azabıyla İlgili Ayetler:

“Öyle bir ateş ki, onlar sabah akşam ona sunulurlar. Kıyametin kopacağı günde de, “Firavun ailesini azabın en şiddetlisine sokun” denilecektir.” (Mumin suresi 46.)

"Allah, iman edenlere bu dünya hayatında ve ahirette, o sabit sözlerinde daima sebat ihsan eder."
    (İbrahim, 14/27)

"Allah yolunda öldürülenleri, sakın ölüler sanmayın. Bilakis onlar diridirler. Rableri katından rızıklandırılmaktadırlar." (Ali İmrân, 3/169)

"Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bilâkis onlar dirildirler. Fakat siz farkında değilsiniz." (Bakara, 2/154).

Kabir Azabıyla İlgili Hadisler:

Hâni Mevlâ Osmân İbnu Affân (r.a) anlatıyor: "Hz. Osman (r.a), bir kabrin üzerinde durunca sakalı ıslanıncaya kadar ağlardı. Kendisine: "Cenneti ve cehennemi hatırladığın vakit ağlamıyorsun, fakat kabri hatırlayınca ağlıyorsun!" dediler. Bunun üzerine: "Çünkü Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam'ın şöyle söylediğini işittim:

"Kabir, ahiret menzillerinin birinci menzilidir. Kişi ondan kurtulabilirse, ondan sonrakiler daha kolaydır. Ondan kurtulamazsa ondan sonrakiler bundan daha zordur, daha şediddir."

Hz. Osman devamla Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam'ın şu sözünü de nakletti:

" Ahiret âleminden gördüğüm manzaraların hiçbiri kabir kadar korkutucu ve ürkütücü değildi!"
    Tirmizi, Zühd 5, (2309).

Ebu Eyyûb el-Ensârî (r.a) anlatıyor: "Güneş battıktan sonra, Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam

çıkmıştı ve bir ses işitti: "Bu, kabirlerinde azab çeken yahudilerin sesidir!" buyurdular."

Buhâri, Cenâiz 88; Müslim, Cennet 69, (2869); Nesâi, Cenâiz 114, (4, 102).

Nesâi. Hz. Enes 8r.a)'tan naklediyor: " Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam bir kabirden bir ses işitmişti:

"Bu ne zaman öldü? Bileniniz var mı?" buyurdular.

"Cahiliye devrinde!" dediler. Bu cevaba sevindi ve:

"Şayet birbirinizi defnetmemenizden korkmasaydım kabir azabını size de işittirmesi için dua ederdim" buyurdular."

Müslim, Cennet 68, (2868); Nesâî, Cenâîz 114, (4, 102).