İyi ve Yetersiz Yeme Alışkanlıkları

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İyi ve Yetersiz Yeme Alışkanlıkları

    Yeme-Aliskanliklari.

    İnsanların bir çoğu yemelerine genellikle pek önem vermez. Ona keyifli, gerekli bir faaliyet gibi bakarız ama çoğu zaman iş gibi diğer faaliyetler yüzünden de ondan uzaklaşırız. Amerika’da yapılan araştırmada insanların bir yandan trafikte yol alırken, diğer yandan ağız dolusu bulger ve dürümleri aceleyle çiğnemeden yutma eğiliminde oldukları görülüyor .Yemeğin kalitesi, yenildiği ortam ve sindirme sürecinden ziyade çokluğu ve rahat ulaşımına odaklanılıyor.

    Beslenme uzmanları çoğu hastalığın ve sağlık sorunlarının yetersiz sindirimden kaynaklandığını ya da daha sorunlu bir hale getirdiğini savunuyor. “Peki, sindirimim üzerinde hiçbir kontrolüm yok. Yemeğimi yutuyorum ve sindirim otomatik olarak meydana geliyor” diyebilirsiniz. Sindiriminiz üzerinde büyük kontrolünüz olduğunu biliyor musunuz? İyi bir yeme alışkanlığıyla bunun üstesinden kolaca gelebilirsiniz.

    Öncelikle sindirim ağızda başlar. Çiğneme ve yiyeceklerinizi enzimlerle karıştırma sindirim sürecini başlatır. Ayrıca kimyasal iletiler diliniz üzerindeki alıcılar tarafından beyninize gönderilir ve ona ağzınızdaki yemeğin nasıl bir şey olduğunu anlatır. Beyniniz midenize, gelecek yiyecekler için hazırlanmasını söyler.

    Ağızda çok şey gerçekleşir. Çiğneme,sindirimin ve özümlemenin en önemli kısmıdır. Yemeğinizi neredeyse sıfır bir forma getirmezseniz uygun şekilde sindirilemez ve alerjilerden egzamalara, yorgunluktan eklem iltihaplarına ve duygu bozukluklarına kadar her türlü soruna neden olabilir.

    İnsanları yemek yerken seyretmek gibi bir alışkanlığım pek yoktur, bunu yapmanın biraz garip olduğunu biliyorum ama farklı tıp insanı özellkle gençler restoranlarda gözüme çarpıyor. Çiğnemenin ne kadar kısa sürdüğünü görüp şaşırıyorsunuz. Bir öğün yemeği seyredin; hamburgerlerinden koca bir ısırık alıp yanaklarını dolduruyorlar, üç ya da dört defa çiğneyip çenelerini tavana doğru çeviriyor ve yutuyorlar. Donmuş, solgun yeşillik, turşu, beyaz ekmek ve et parçalarını bir boa yılanı gibi gırtlaklarından geçirdiklerini görebilirsiniz. Aman Allah’ım, çiğnemeseydik ne yapardık? Bu tarz bir beslenme alışkanlığı yemek yemeye ve sindirime yardımcı olabilir? Hayatımızdak alışkanlıklar dengeyi sağlar. Sindirim sisteminin, bedenin her sistemi gibi, hastalıktan uzak bir şekilde, doğru işleyebilmesi için dengede olmalıdır. Yemek yemeden önce 30 saniye düşünmek bile, yemek yeme tarzınızı belirleyecektir. Sindirim sisteminiz gelecek yemekler için hazırlanabilsin diye sizi yavaşlatacaktır. Yemeğinizi daha uzun sürede, daha yavaş çiğnemeniz için sizi teşvik edecektir. Ancak yemekten önce 30 saniyeliğine durmayı unuttuysanız yemek yemeye hazırlanırken yapın. Çoşkun duygunuzun farkına varın. Ondan sonra zihninizin, yemeğinizi düşünmesine izin verin. Atıştırdığınız yemeğin bedeninizi ve zihninizi her ihtiyaç olduğunda besleyeceği ve destekleyeceğini unutmayın. Sindirime bağlı bir sorunuz varsa bunu her zaman yapın. Örneğin, yemeğinizi bitirdiyseniz ve safra keseniz sizi mide bulantısıyla baş başa bıraktı ve siz de elinizin altındaki o değerli alışkanlığa odalandnız Şaşıracaksınız. Bulantı, yanma ve gaz gibi belirtiler bir dakika içinde yatışabilir. Her yemek yediğinde karnı balon gibi şişen bir tanıdığım vardı. Şişkinliğe gaz ve ağrı da eşlik ediyordu. Bu belirtiler dışarda yemek yemekten keyif almasını engellerdi.

    Yemeği iyi yeme alışkanlığımz sadece derin ve iyileştirici bir dinlenme hissi yaratmıyor; duygularımız üzerinde de uyumlaştırıcı bir etki gösteriyor. Endişe ve öfke gibi duygular sindirim sisteminin üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Doğru alışkanlıklar, yeme ve sindirme üzerinde etkisi olan duyguları dengeler. Dingin bir zihin, etkin sindirim ve özümseme için çok önemlidir.

    Bir şeyler yemeniz, yediklerimizin içindeki besinlerin hücrelerimiz tarafından önemseneceği anlamına gelmez. Aceleyle ya da duygusal olarak huzursuz bir şekilde yemek yeme, besin hücrelerimize ulaşsın ya da ulaşmasın yıkıcı etkiye neden olur. Stres altındayken yemek yemek, mide zarı ülseri, kabızlık ya da istal, safra kesesi ve pankreas sorunları, bağırsak iltihapları vb. hastalıklara neden olabilir.

    Genellikle görmezden gelinmesine rağmen yemek yeme, genel sağlımız ve üretkenliğimiz açısından çok önemlidir. Besinleri genellikle bedenimiz için faydalı şeyler olarak düşünürüz ama zihinlerimiz, duygularımız ve hatta sosyal ilişkilerimiz yediğimiz şeyler, onları yeme, sindirme ve özümleme şekillerimiz tarafından da derinden etkilenir. Israrla yemekten önce, yemek yerken, yemekten sonra ya da her üçünde de bu yapmanızı öneriyorum. Biraz hazımsızlık dışında kaybedecek neyimiz olabilir ki?