İyi koca nasıl olunur islama göre

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 16 Kasım 2013 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

İslama göre iyi koca nasıl olunur?

Kadın kocasına karşı itaatkâr olmalıdırİslâm’a göre kadın ve erkek birbirlerinin yardımcıları ve dert ortaklarıdır Ailenin haricî işlerini yüklenen evin geçimini temin eden ve her türlü ihtiyacı gidermeye çalışan erkek olduğu için kadın kocasına karşı davranışlarında son derece dikkatli olmalıdır
    Hâkim’in rivayet ettiğine göre Hz Âişe (ranhâ) şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e; “Kadının üzerinde en çok hakkı bulunan kimdir?” dedim Rasûlullah (sav); “Kocasıdır” buyurdu “Kişinin üzerinde en çok hakkı bulunan kimdir?” diye sordum “Annesidir” buyurdular
    Rasûlullah (sav) bu hakkı vurgulayarak; “Bir kimsenin başka bir kimseye secde etmesini emretseydim kadının kocasına ona olan büyük hakkından dolayı secde etmesini emrederdim” buyurmuştur(Ebû Dâvûd)
    Cenâb-ı Hakk sâliha kadınları vasfederken şöyle buyurmuştur: “…İyi kadınlar itaatkârdırlar Allah'ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da gaybı (korunması gerekli olanı) korurlar…”(en-Nisâ 4/34)
    Yine Allah Rasûlü (sav) buyuruyor ki: “Kadınların en hayırlısı baktığın zaman seni sevindiren emrettiğin zaman sana itaat eden ondan uzak olduğun zaman kendi nefsini ve senin malını koruyandır”(Müslim c IV s1958)
    • Kadın kocasına hizmet etmelidirKarı-koca arasındaki alakanın esası hak ve görevlerde aralarında eşitliğin bulunmasıdır Bunun delili Allâh Teâlâ’nın şu âyetidir: “…Kadınların (eşlerine karşı) yükümlülükleri kadar meşru hakları vardır…”(el-Bakara 2/228)
    Karı-koca arasındaki teamül ve aralarındaki hayatın düzeni için İslâm’ın koyduğu esas tabiidir fıtrîdir Erkek evin dışında çalışıp kazanmaya gayret göstermeye daha güçlüdür Kadın da ev işlerini düzenlemeye çocukları terbiye etmeye evde rahat yaşayabilme sebeplerini kolaylaştırmaya evde huzuru sağlamaya daha güçlüdür Bunun için erkek kendisine münasip olan şeyle kadın da tabiatına uygun görevlerle mükellef kılınmıştır
    Çeşitli işlerle yorulan ve bitkin olan erkek eve döndüğü zaman karısının kendisini güler yüz ve tatlı dille karşılamasını ve ruhen kendisine destek olmasını ister Bu sebeple düşünceli bir kadın kocasını daha kapıda güler yüzle karşılar ve onun gönlünü alarak ruhunu dinlendirmeye çalışır
    Rasûlullah (sav) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Hangi kadın kocası kendisinden razı olarak ölürse o kadın Cennet’e girer”(Tirmizî)