İstiğfar ve Dua Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır: " (Ey Resullüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarınız olmadıktan sonra, Rabbim size ne diye değer versin?" (Furkan S,77) Başta peygamberler olmak üzere bütün veliler, salihler ve sadıklar, darlıkta ve bollukta, kederde ve sevinçte daima Cenab-ı Hakk'a yönelmişler, O'dan yardım istemişlerdir. Duanın evveli, Allah (c.c.)'tan af dilemektir. Affı istenen günahın bir daha yapılmaması hususunda kararlı olmaktır. Pişmanlık duymaktır. Hadis-i şerifte buyrulur ki: " Kul bir hata işlediği zaman kalbine siyah bir nokta vurulur. Şayet o günahı terk edip istiğfara sarılarak tövbe ye yönelirse kalbi cilalanır. Böyle yapmaz da tekrar hatalar dönerse, siyah noktalar artırılır ve neticede bütün kalbini kaplar." Başka bir ayette de şöyle buyrulmaktadır: وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ Ve iza seeleke ıbadi anni fe inni karib[karibun] ucibu da’veted dai iza deani, fel yestecibu li vel yu’minu bi leallehum yerşudun[yerşudune]. " Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. " (Bakara Suresi 186) Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de " Kabul edileceğine inanarak Allahü Teala'ya dua ediniz. Şunu bilin ki Cenab-ı Hak, gafil bir kalbe yapılan duayı kabul etmez." (Tirmizi) Bilelim ki duada ısrar etmek önemlidir. Duanın en az üç kere tekrarlanması nebevi bir usuldür. Dua samimi olduğu taktirde sala reddedilmez. Bazı talepler, samimi olmasına rağman yerine getirilmez. Bundan dolayı dua eden, bezginlik göstermemeli, duaya devam etmelidir. Zira dünyada icabet edilmeyen duaların karşılığı ahirette görülecektir.