İşrak ve kuşluk namazı vakitleri

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 21 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    İşrak ve kuşluk namazı ne zaman kılınır?

    Duha, kuşluk demektir. Alimlerin genellikle işrak namazının da kuşluk namazı olduğunu bildirmektedir. Güneşin doğuşunda sonra yaklaşık 45-50 dakika geçtikten sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan zamana“kuşluk/duha vakti” denir. İşrak namazı; sabah namazının kılınıp güneş doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesi ile ilk kuşluk zamanında kılınır.

    Bir hadiste kaynaklarında çokça teşvik edilen duha/kuşluk namazı; kuşluk vaktinde dört, sekiz ve on iki rekat olarak kılınabilir (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 13, H. No: 1693-1700). Bu namazda iki rekatta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekatta bir de selam verilebilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 261).

    Hadis-i Şerifte: kutside bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Ademoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekat nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda da seni korumayı tekeffül edeyim” (Ebu Davud, Tatavvu 302). Bu namaz, sabah namazı kılındıktan sonra işrak vakti girince en az iki rekat olarak kılınabilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 121).