İslamiyete göre kadın ve erkeğin giyinmesi nasıl olmalıdır?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 7 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kadın ve erkeğin giyinmesi nasıl olmalıdır?

    Dinimizde, giyinme konusunda bazı ölçüler koymuş, bunun yanında coğrafyaya, kültüre göre değişikliğe de müsamahalı bakan bir kısım umumî prensipler vaz’ etmiştir. Tesettüre uygun ve geniş giyinmek bir esas prensip olarak konulmuş, buna göre erkek olsun kadın olsun vücut hatlarını belli eden ve avret yerlerini gösteren elbiseler haram kılınmıştır. Gösteriş ve insanların dikkatini çekmek için giyinmek de haram kılınanlar arasındadır. Mesela bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur: “Kim dünyada şöhret (gösteriş) elbisesi giyerse Allah da ona kıyamet gününde benzerini giydirir. Sonra onun üzerinde ateş alevlenir.”Ayrıca, erkekler için ipek giymek ve altın takmak yasaklanmıştır.

    Bunun dışında renk ve biçim olarak teferruata girilmemiştir. Ancak, bazı renklere ve tutumlara karşı da hafiften tavır konmuştur. Mesela cırtlak kırmızı ve parlak sarı gibi erkekler için dikkat çeken renkler haram kılınmamakla beraber, gerek yukarıda ifade edilen “dikkat çekicilikleri” yönüyle gerekse erkek fıtratına çok uygun düşmemesi açısından tavsiye de edilmemiş ve mekruh görülmüştür. Hz. Ali Efendimiz’in rivayet ettiği bir hadis-i şerif şöyledir: “Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana altın yüzük kullanmayı, ipekli elbiselerle sapsarı elbiseler giymeyi ve rükû’dayken Kur’ân okumayı yasakladı.”Burada Hz. Ali Efendimiz’e yasaklanan sarı renk, başka hadislerde kırmızıya karşı takınılan tavır, erkekler için geçerlidir. Kadınlara bunlar serbest bırakılmıştır. Ancak, kadın da bu tür “dikkat çeken” renkleri dışarıda giymeyecek, süs ifade eden bu tür elbiselerini evinde ve sadece kadınların olduğu mekânlarda giyecektir zira kadınlar için “dışarıda iffetiyle, ağırbaşlılığıyla tanınma” prensibi bizzat Kur’ân tarafından vaz’edilmiştir.Renk ve giyiniş tarzıyla dikkat çekmek ise erkekler nazarında farklı tanınmaya yol açar. Bu da toplum için bir risktir.

    Giyim kuşamla alâkalı hadisleri incelediğimizde, belli ve kesin olan haramların dışında şu genel kanaat uyanmaktadır: Erkeğin erkekliğine kadının da kadınlığına uygun elbiseler giymesi gerekir. Bazı renk ve şekiller vardır ki erkeğin ciddiyetine, ağırlığına halel verir. Bazı renk ve şekiller de vardır ki kadının letafetini, kibarlığını, inceliğini kırar ve onu hoyratlaştırır. Bazı renk ve şekiller çok dikkat çekicidir, insanlar arasında farklılık mülahazasına meylettirir, ben buradayım dedirtir. Bu türlü farklılık düşüncesi veren ve insanı fıtrîliğinden uzaklaştıran elbiseler, doğrudan haram kılınmasa bile en azından mekruhtur denebilir. Nitekim Hanefîler tarafından, dikkat çekici şekilde koyu olan kırmızı ve sarı renklerin erkeklere mekruh olduğu doğrudan ifade edilmiştir.
     
    Son düzenleme: 21 Şubat 2014