İslamın Eğitim ve Öğretime Verdiği Önem

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Kasım 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

İslamın Eğitim ve Öğretime Verdiği Önem

Allah, insanları hayatla ölüm arasında sürecek yolculuklarına iyi kötü hiçbir şey bilmeyen masum yavrular olarak başlatır. O'nun bahşettiği akıl, kulak, göz, kalp gibi nimetler sayesinde insan, yolculuğu boyunca heybesine bir şey katar. Alelade bir beşer olmaktan kamil bir insan olmaya doğru giden bu yolculuğunun en önemli belirleyicisi eğitimdir. Çünkü ilim, insanı dünya ve ahiret işlerinde hakka ve hakikate yöneltecek bir vasıtadır. Rabbimiz kulları içinden alim olanların kendisine derin saygı duyduklarını bildirir (Al-i İmran 3/7; İsra 17/107; Fatır 35/28)

Eğitim, diğer bütün insan hak ve özgürlüklerinin tanınması, korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunur. Yoksulluğun ve gelir farkının azaltılması, toplumsal adaletin sağlanması, korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunur. Yoksulluğun ve gelir farkının azaltılması, toplumsal adaletin sağlanması, ekonomik kalkınmanın temini, işsizliğin azaltılması, ekonomik kalkınmanın temini, işsizliğin azaltılması, sağlığın geliştirilmesi vb. ancak eğitime erişim hakkının bütün bireylere eşit olarak sağlanması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesi ile mümkündür.

İslam insanı maddi ve manevi bakımdan geliştirecek ve fikirlerini başkalarına aktrmasını sağlayacak olan eğitimi bir hak oalarak kabul eder. Eğitim hakkı, hem öğretme hem de öğrenme hakkını kapsar. Her iki hak da aynı zamanda birer ödevdir. Nitekim sevgili Peygamberimizin (s.a.s) Medine'de mescidinin ve evinin yanı başında oluşturduğu Suffe, tarih boyunca müslümanların hayat verdikleri birçok eğitim kurumunun öğretme ve öğrenme hakkını teslim etmede ilhamı ve öncüsü olmuştur.