İslamın eğitim ve öğretime verdiği önem nedir? Yüce dinimiz İslam, ilme büyük önem vermiştir. Kur'ân-ı Kerim'de de eğitim ve öğretimin önemini anlatan pek çok ayet mevcuttur. “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer suresi, 9. ayet.), “Oku! Yaratan Rabb’inin adıyla oku. O, insanı alaktan yarattı. Oku, Rabb’in sonsuz kerem sahibidir. O, insana kalemle yazı yazmayı ve bilmediğini öğretendir.” (Alak suresi, 1–5. ayetler.) gibi ayetler bunlardan bazılarıdır. Yüce dinimiz öğrenmeye, öğretmeye, araştırmaya, karanlığı aşıp aydınlığa çıkmayı tavsiye eden bir dindîr. İslâm'da sevgili Peygamberimize ilk gelen emrin, ayetin "Oku" olması İslâm'ın eğitime ve bilgiye verdîği önemi ortaya koyan en büyük kânıttır ve söz konusu bu ayetin devamında öğrenirken de tarih boyunca en önemli bir ilim aracı olan kalemden bahsetmesi de eğitim ve ilme ne derece önem verdiğinin delilidir. Sevgili Peygamberimiz, ilme eğitim ve öğretime çok önem vermiştir. Onun öğretisinde bilgi önemli bir değerdir. O, eğitim ve öğretim etkinlikleri içerisinde "okuma-yazma" etkinliklerini, kendi döneminin durumu ve özel ihtiyaçları da göz önünde bulundurulduğunda, ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir husus olarak görmüştür. Peygamber Efendimiz, "İlim öğrenmek, her Müslümana erkek ve kadına farzdır" buyurarak, kadın erkek ayrımı yapmaksızın bilgilenmenin, öğrenmenin insan olmanın bir gereği olduğunu vurguamış ve bu konuda hedef göstermiştir. Hz. Peygamber kadınların eğitimi konusunda da bizzat örnek olmuştur. Kendi zamanının şartlarına göre zaman zaman doğrudan onlara muhatap olarak onları eğitmiş, bazen eşleri vasıtasıyla onların öğrenmelerini sağlamış, duruma göre de erkeklerin kendisinden öğrendiklerini evlerinde hanımlarına öğretmelerini öğütlemiştir.