Soru İslami Olmayan İsimler Değiştirilir mi?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 2 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    İslama göre isim değiştirmek

    Öncelikle anne, babanın çocuğuna karşı olan görevlerinden biri çocuklara İslami isim koymak. Fakat çocuğa İslami olmayan çirkin bir isim konulmuşsa bu ileride değiştirilebilir ve İslam'a uygun olmayan isimleri Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) değiştirmiştir. Bu sünnettir. Ancak Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) Müslüman olanların eski adlarını değiştirmelerini Müslüman olan Arap olmayan insanların da Arapça adlar almalarını emretmemişler verilecek adların manalarının güzel olmasını emir buyurmuşlardır. Bazı isimleri anlamları kötü olduğu için bazı çok güzel anlamları olan adları da kullanırken olumsuz kullanıldığında kötü anlama geleceği ya da sahibi üzerinde kötü tesir bırakacağı için değiştirmişlerdir.


    Hz.Aişe (radıyallahu anh) validemiz diyorki: " Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) İslam'a uygun olmayan çirkin manalı isimleri muhakkak değiştirirdi."

    Müslüman çocuğuna anlamsız taş kaya toprak gibi isimler ya da gayr-i müslimlerin isimlerini vermemelidir. Eğer verdi ise mutlaka değiştirmeli İslami bir isim koymalı ve bunu çevreye yaymalıdır. Çevresi kendisini o isimle çağırmalıdır.

    Hz. Muhammed (s.a.v) Değiştirdiği Bazı İsimler

    Resul-i Ekrem Efendimiz'in hanımlarından ikisinin ilk isimlerini değiştirmiştir. Biri Cüveyriye diğeri Zeynep binti Cahş annemizdir. Her ikisinin ilk isimleri "Berre" idi. ayrıca üvey kızının adı da "Berre" iken onu "Zeynep" olarak değiştirmiştir. Berre manası temizleyicidir. Fakat " O kendi nefsini temizler" diyerek kibir ve gurura sebep olmaması için değiştirmiştir. Zeynep mücehverler değerli taşlar anlamındadır.
    Hazn" (hüzünlü kederli) ismini "Sehl" (kolaylık iyilik) ile.
    Hz.Ömer'in (radıyallahu anh) kızının adı da isyancı anlamında "Âsiye" idi Resul-i Ekrem Efendimiz onu (asi isyan eden sad ile yazıldığında. Ancak sin ile yazılırsa hastabakıcı olur) "Cemile" ile
    Çorak arazi olduğu için Afira" (otsuz çorak) ismini "Hadıra" (yeşillik çimen) ile
    Resul-i Ekrem Efendimiz Yesar (kolaylık bolluk) Rebah (menfaat fayda) Eflah (kurtuluş kurtuluşa eren) Necih (dileğine kavuşan) adlarının verilmesinide yasaklamıştır. Bu yasak bu isimlerin kötü hitaplara maruz kalmaması içindir.
    Şihab'ı (Şahap alev ateş parçası) Hişam ile

    Asram Âsi Aziz Atele (şiddet sertlik) Şeytan Hakem Gurâb (karga) Habbâb isimlerini değiştirdi.
    Harb'i (savaş) Silm (barış) ile
    Muzdaci'ı (yatan) Münbais (kalkan) ile

    Resul-i Ekrem Efendimiz bir yılan ismi olduğu için "Hubab" ismini ateşten bir yalının ismi olduğu için "Şihab" ismini Allah'a mahsus olduğu için "Aziz" ismini değiştirmiştir.

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) Buyuruyor

    Siz kıyamet günü isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız öyle ise isimlerinizi güzel koyunuz.
    Peygamberlerin isimleriyle isimlenin. Allah'ın çok sevdiği isimler Abdullah Abdurrâhman'dır. İsimlerin güzeli de Hâris ve Hemmâm isimleridir. En çirkinleri de Harb ve Mürre isimleridir.
    Kıyamet günü Allah'ın en ziyade kızacağı en kötü kimse adı Melikü'l-emlâk (Şehinşâh) olan kimsedir. Allah'tan başka Mâlik yoktur.
    İsmimi isim olarak koyun fakat künyemi kendinize künye yapmayın!
    Kim benim ismimi almışsa künyem ile künyelenmesin. Kim de künyem ile künyelenmişse ismimle isimlenmesin.