İslamda Kadının Yeri ve Önemi

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Peygamberimiz Aleyhi salatu vesselam, Veda Hutbesinde insanlık tarihinin temel sorunlarından biri olan, kadın haklarının korunması ve gözetilmesi konusunda şöyle buyurmaktadır:

    [ Ey İnsanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu konuda Allah'ın koyduğu ölçülere hassasiyetle uymayı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onları, Allah adına söz vererek helal edindiniz.
    Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır.
    Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız: namusunuzu korumaları, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evinize almamalarıdır. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları: Her ülkenin kendi geleneğine uygun şekilde onların rızıklarını ve giyimlerini temin etmenizdir.) (“Tirmizî, Rada’ 12 1163); Ebû Dâvûd, Menasik 57 1905); İbn Mâce, Nikah 3: 1851)

    Kur’an da, insana gelen musibetlerin, günahları nedeniyle geldiği bildirilmiştir.
    Fudayl bin İyad Hazretleri, [Hanımım huysuzluk yapınca, dine aykırı bir iş yaptığımı anlardım. Hemen o işime tövbe edince, hanımın huysuzluğu giderdi. Böylelikle tövbemin kabul edildiğini de anlardım] buyurdu.
    Öyleyse, Müslüman bir erkek, hanımıyla iyi geçinir. Zira kadınların da, erkekler üzerinde hakları vardır.

    Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    [Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahü teâlânın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!] (Müslim)

    Eve gidince hanımına selam verip hatırını sormalı, üzüntü vede sevincine ortak olmalıdır.
    Zira, o başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışmış bulunan dert ortağı, dostu, kendinin neşelendiricisi, çocuklarının yetiştiricisi ayrıca çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir.
    Erkek, hep kendini kusurlu görmeli, [Ben iyi olsaydım, o böyle olmazdı] diye düşünmelidir.
    Hanımının iyiliğini, iffetini Yüce Allah’ın büyük nimeti bilmelidir.
    Onun huysuzluklarına iyilikle muamele etmeli, iyiliği çoğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli ayrıca Cenab-ı Allah’a şükretmelidir. Çünkü, uygun bir kadın büyük bir nimettir. İyi davranmak, sadece hanımı üzmemek değildir. Onun verdiği sıkıntılara da katlanmak demektir. Yani bir erkek, ben iyi bir kocayım diyorsa, hanımından gelen sıkıntılara katlanması lazımdır.
    Hadis-i şerifte, [Hanımının kötü huylarına katlanan erkek, belalara sabreden Hazret-i Eyyüb gibi mükafatlara kavuşur] buyuruldu. İyi Müslüman olmak için hanımıyla iyi geçinmek şarttır.

    Kur’an-ı kerimde de mealen, [Onlarla iyi, güzel geçinin!] buyuruluyor. (Nisa 19)