Ailede, kadının kocasına karşı görevleri nelerdir? Bu vazifeleri iki başlık altında toplayabiliriz: 1- Kocasına hürmet ve itaat etmek. 2- Kocasının emaneti olan evine ve çocuklarına sahip çıkmak. Bu vazifeler hadis-i şeriflerde bizzat hak olarak beyan edilmiş ve kadınlar Efendimiz (asm) tarafından hassasiyete davet edilmişlerdir. Birkaç misal verelim: “Şuna çok dikkat edin ki sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır: Sizin onlar üzerindeki haklarınız, aile mahremiyetinizi –tanıdık olsun olmasın– istemediğiniz herkesten korumaları ve hatta evinizde görmek istemediğiniz kimseleri evinize dahi almamalarıdır.” “Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden mesulsünüz.. Kadın da evinin ve çocuklarının çobanıdır. Hasılı her biriniz kendi çapında birer çobandır ve elinin altındakilerden sorumludur.” “Eğer ben insanlardan birinin diğer birine secde etmesini emredecek olsaydım kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim çünkü Allah kadınlar üzerine kocalar için bir hak koymuştur.” Verdiğimiz misaller, kadınların vazifelerine dair Peygamber Efendimiz’in buyurduğu genel beyanlardır.