İslam İslam'da İbadet Temizlik İlişkisi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 28 Eylül 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İbadet-Temizlik İlişkisi

    Sağlıklı yaşamanın öncelikli şartı temizliktir. Bu nedenle de dinimizde temizliğe büyük bir önem vermiştir. Kur'an-ı Kerim'de, "...Allah da çok temizlenenleri sever." (Tevbe suresi, 108. ayet) buyrulmuştur. Peygamberimiz (s.a.v) fe bir hadisinde, "Temizlik imandandır." (Müslim, Taharet, 1.) buyurmuştur. Böylece o, iman eden kimselerin temizliğe önem vermeleri gerektiğini ifade etmiştir.

    Dinimiz, ibadetlerde hem maddi hem de manevi temizliğe önem verir. Mesela dinimizde emredilen başlıca ibadetlerden biri namazdır. Bu ibadeti yerine getirecek kişi öncelikle abdest almalıdır. Abdest alan kişi el, ayak, yüz gibi organlarını temizlemiş olur. Ayrıca namaz kılacak kişinin elbiseleri ve namaz kılacağı yer de temiz olmalıdır.

    Namaz kılacak bir Müslüman, ibadetini sırf Allah (c.c.) rızası için ve her türlü gösterişten uzak bir şekilde yapmaya özen göstermelidir. Başkaları hakkında iyi düşünceler beslemeli, manevi temizliğe önem vermelidir. Bu konuda duyarlı davranmayanlar, Maun suresinde yer alan, "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır, hayra da mani olurlar." (Maun suresi, 4-7. ayetler. mealindeki ayetlerle kınanırlar.

    İslam dininde emredilen temel ibadetlerden biri de hacdır. Haccın farzlarından biri olan Kabe'yi tavaf etmek için de abdestli olmak şarttır. Bütün bunlar, ibadetlerle temizlik arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Dinimizde emredilen ibadetleri yerine getirecek kimselerin hem maddi hem de manevi temizliğe önem vermeleri gerektiğini göstermektedir. Dinimize göre zekat, sadaka gibi mali ibadetler de malı temizler. Çünkü zekat fakirin hakkıdır. Başkasının hakkı olan mal, temiz sayılmaz. Ayrıca zekat ve sadaka kişiyi manevi kirlerden, günahlardan da temizler.