İslamda cuma gününün önemi nedir?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 26 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Cuma günü hakkında kısa bilgi

    Cuma günü müslümanlar öğlen vaktinde camilerde bir araya gelip topluca cuma namazı kılarlar. Bu namazı kılmakfarzdır. Bunula ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur: Ey iman edenler! cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha iyidir. ( cuma suresi 9. ayet )

    Cuma günü namaza gidecek olan kişiler beden ve elbise temizliğine dikat etmedirler. Cuma günü banyo yapmalı, namaza gitmeden önce temiz elbise giymelidirler.Diğer insanları rahatsız edecek kokular sürmemelidirler. Namazdan önce soğan ve sarmısaklı yiyeceklerden kaçınmaslıdırlar.

    Cuma gününün müslümalar için büyük bir önemi vardır.Müslümanlar cuma günü hem farz olan cuma namazını kılmakta hemde hemde bir araya gelip birbirlerininin sıkıntılardan, sorunlardan haberdar olmaktadır. Ayrıca namazdan önce verilen vaaz ve imamın okuduğu hutbelerde yeni bilgiler öğrenmektedir. Bütün bunlar müslümanların kendilerini geliştirmelerine, birlik ve bütünlük içinde olmalarına katkı sağlamaktır.

    cuma namazı.
     
    Hüdayar bunu beğendi.
  2. Hüdayar

    Hüdayar Kayıtlı Üye

    Allah razı olsun. Teşekkürler. Yalnız ben "bir araya gelip birbirlerininin sıkıntılardan, sorunlardan haberdar olmak" kısmının icrasını maalesef üklemizde göremiyorum. Gerek cemaatin kendi arasında, gerekse küresel yani dünya müslümanlarının sıkıntılarından haberdar olmakla maalesef diyanetin şekillendirdiği Cuma(?)nın artık bir bağlantısı yok. Ki, Cuma hutbelerinin (iki tanedir normalde İslamda), ilki takva üzerine, ikincisi ise güncel siyasi konular üzerine olması gerekirken, sadece bir taneye indirgenmesi ve onun da "Orman haftası", "Gençlik ve çocuk bayramı" gibisinden ilgisiz alakasız ve her yıl tekrarlanan 52 kağıdı okumaya dönmesi gayet üzücüdür. Umarız ülkemizde din süfyani devletin kontrolünde olmaktan çıkar. Ve Said Nursi Hazretlerinin hedeflediği gibi; "Din siyasete değil de, siyaset dine hizmet eder". Ve böylece Cuma kavramı da diğer tüm değiştirilmiş kavramlarla beraber gerçek anlamına kavuşur. Selametle.
     
    Beyza, Eylül ve Adile bunu beğendi.