İslamda Çalışmanın Yararları

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 24 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    İslamda Çalışmanın Faydaları

    Dinimiz’de ahiret işlerini dünya işlerine tercih etmekle beraber, dünya için çalışmaya da çok önem vermiş, hatta bunu ibadet saymıştır. Öyle ki, Yüce Allah’ı zikir ve ibadet zamanları hariç olmak üzere günün her vaktinde çalışmayı müminlere mubah kılmış, çalışmayı emretmiştir.

    Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam:”Çalışmak sizin üzerinize farz kılındı.” buyurmuşlardır. Bu hadis-i şerif mucibince, çalışmak müminler üzerine farzdır. Allah Resul’ünün bu sözleri ashap üzerinde öyle tesir bıraktı ki, gece gündüz dünyevi işlerinde çalıştılar. Dünyalıklarını kazandılar. Bu kazançlar ile hem kendilerine, hem yakınlarına, hem de Allah Resul’üne ellerinden gelen yardımı yaptılar. İslam tarihi bunun sayısız örnekleriyle doludur. Fakat dünyalık kazanayım derken ahireti unutmamak gerekir. Yoksa kazandığımız fayda yerine zarar getirir.


    Dinimiz İslam, bir kimsenin eliyle rızkını kazanmasını aynen ibadet kabul eder.
    Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam:”Günahı çok olan öyle kimseler vardır ki, ne namaz, ne oruç, ne hac ve umre onu kaldırmaz. Fakat bunları ailesinin rızkını kazanmaya sarf ettiği gayret günahlardan temizler. ”buyuruyor.

    Abdülkadir Geylani Hazretleri buyuruyor ki:
    Ey Oğul! Çalışmadan senin ayağına hiçbir şey gelmez. Bazı şeyler de sana mutlaka lazımdır. Sen çalış, didin. Yardım İzzet ve Celal sahibi Rab’ındandır. Sen üzerinde bulunduğun bu denizde hareket et, kımıldan. Dalgalar seni daima üstte tutacak ve sahile atacaktır.

    Çalışmanın bizlere kazandırdıkları? Hayatımızda mutlu ve de başarılı olmanın temel anahtarı çalışmaktır. Çalışan insan, kazancıyla kendisinin ve de aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Böylece rahat, huzurlu ve onurlu bir yaşam sürmektedirler. Gelirini artırdığında yoksullara, düşünlere maddi yardımda bulunmaktadır. Yeni iş alanları açmak suretiyle ülkesinin kalkınmasına yardımcı olur. Bu durum insana mutluluk verir ve onu huzurlu kılar. Aynı zamanda Yüce Allah'ın doğuştan verdiği yeteneklerimizi geliştirir. Böylece hem bedenen hem de ruhen sağlıklı, başarılı bir birey haline getirir.