Dinimizde Borç Vermenin Fazileti Müslümanların birbirlerine karşı sorumlu oldukları yardımlaşmanın bir şekli de ödünç vermektir. Dinimizde borç vermek , Cenab-ı Allah rızasına erdirecek bir amel olarak kabul edilmiştir. Zira bu, insanların karşılıksız olarak ihtiyacını karşılar, maddî bunalımları giderir. Bunun için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) borç vermenin sadakadan daha güzel, daha faziletli olduğunu bildirmiştir . Cenab-ı Allah rızası için borç vermek Kur'an-ı Kerim'de, Yüce Allah'a borç vermek gibi kabul edilmiş ve karşılığının kat kat ödeneceği haber verilmiştir. Yardımlaşma sadece maddî alanda ve ihtiyacın karşılanması yönünde olmaz. Kişinin kötülük yapmasına engel olmak da ona yardım etmektir. Yüce Allah'ın Resulu; [Zalim de mazlum da olsa kardeşine yardım et.] buyurur. Bunun üzerine, [Ya Resulallah, mazluma yardım etmeyi anlıyoruz yalnız, zalimse nasıl yardım ederiz?] diye sorulunca, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), [Onu zulümden alıkoyarsan, bu da ona yardımdır] buyurur. Fahr-i Kainat Efendimiz (s.a.v) insanların toplumsal sorumluluklarına işaret etmek üzere bir gemiyi paylaşan ve bir kısmı üstte, bir kısmı altta bulunan insanları örnek vermiştir. Altta bulunanlar, su ihtiyaçlarını karşılamak için gemiyi delmek istediklerinde üsttekiler buna mani olmazlarsa gemi batar ve hepsi birden boğulurlar; eğer mani olurlarsa hepsi de kurtulurlar demiştir .