İslamda Akraba Ziyaretinin Önemi

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Beyza tarafından 24 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Dinimizde Akraba Ziyareti

    Kur’an-ı Kerim ve hadislerde akrabalık bağlarının karşılıklı ziyaret, haberleşme, maddi vede manevi yardımlaşma gibi çeşitli yollarla korunması ve güçlendirilmesi üzerinde hassasiyetle durulur.
    Akraba arasındaki bu ilişkiye Sıla-i Rahim denmektedir.ilişkilerin korunup gözetilmesi İslam Dininin üzerinde durduğu konuların başında gelir.
    Halid b. Zeyd Ebu Eyyüb el-Ensari [r.a.]’dan rivayet edildiğine göre bir adam Peygamber Efendimiz [s.a.v]'e gelerek: [Ya Rasulallah; beni cennete sokacak bir ibadet söyler misin?] dedi.
    Rasulullah Efendimiz [s.a.v] şu cevabı verdi: Allah'a ibadet eder ve O'na hiç bir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılar, zekat verir ve [sıla-i rahim] edersen. Peygamber Efendimiz [s.a.v]’in önemle üzerinde durduğu ve yapıldığı zaman müslümanların cennete girmelerine sebep olacağını haber verdiği [sıla-i rahim], her türlü işlerinde akraba vede yakınların görülüp gözetilmesidir. Gerek Ayet-i Kerimelerde, gerekse Hadisi Şeriflerde, akraba ziyaretinin, namaz, zekat gibi farz ibadetlerden hemen sonra zikredilmesi, dinimizdeki önemini göstermektedir. Bunun terk edilmesi, büyük günah sayılmıştır.

    Yüce Allah bir ayetinde: [ Allah'tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının.] buyuruyor.
    Yine bir başka ayette: [Onlar ki Allah'ın gözetilmesini emrettiği hakları gözetirler akrabalık bağlarını devam ettirirler ve iyilikte bulunurlar; Rablerine saygı beslerler ve kötü hesaptan korkarlar.] buyurulmaktadır.
    Dinimiz akrabalık bağlarının kuvvetli olmasına son derece büyük önem vermiştir. Hadis kitaplarıda akraba hakkındaki hadislerle doludur. Cuma günleri imamların her hafta hutbede okudukları Ayet akraba ile ilgilidir.[veitai zilgurba] Ayet: [Muhakkakki Allah akrabaya yardım etmeyi emreder]. [nahl.-90]
    Kuran-ı kerim akrabalık bağlarını kesenlerin lanetleneceğini ve cehennemlik olacağını bildirir.
    Bu husustaki ayet-i kerime şöyledir.
    [Allahın riyet edilmesini emrettiği şeyleri, akrabalık bağlarını koparanlar ve yeryüzünde fesat çıkaranlar.

    işte lanet onlar içindir.Ve kötü yurt cehennem onlarındır. [Rad-25]
    Diyer bir ayeti kerimede ise
    [Allahtan ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının.[nisa-1] Böylece Allahu Teala Ancak Allahtan korkmayanların akrabalık bağlarını koparabileceğini; Allahtan korkanların ise asla akrabalarla bağlarını koparamıyacağını bize açıkca bildiriyor. Akrabaya iyiylik yapmanın Allahu Teala katında ne kadar büyük önemi olduğunu şu ayti kerimeden anlıyoruz
    Hadis: [Yoksula yapılan sadaka bir sadakadır. Akrabaya yapılan sadaka iki katıdır. Biri sadaka sevabı İkincisi ise [sıla-ı rahim] sevabıdır.[Tirmizi-zekat-28] Peygamber Efendimiz [s.a.v] Akraba ziyaretinin [sıla-ı rahim] çok önemli olduğunu ama asıl önemli olanın sana gidip gelmeyen seninle arası açık olan akrabayı ziyaret etmek olduğunu nasıl açıklıyor.
    Hadis: [İyiliğe banzeri ile karşılık veren kişi tam anlamıyla akrabasını görüp gözetlemiş olmaz. Hakiki sıla hakiki iyiylik Kişinin kendisi ile ilişkisini kesen akrabasını ziyaret etmesi ve yardım etmesidir].[Buhari-Edep-15]

    Kuran-ı kerimden onalarca ayete ve Sahih hadislerden oluşan bu hadislere kulak kabartalım,kualkalarımızı ve gözlerimizi dört açalım. Aman boşver demiyelim. Bu Ayet vede Hadisleri asla aklımızdan çıkarmayalım. Akrabalarımızdan kötülük görebiliriz. bize miras kalan mallarımızı zorla elimizden almış olabilirler, Bizi döğmüş , bize hakaret etmiş olabilirler. Her ne kötülük yapmış olurlarsa olsunlar. Akrabalarımızla ilişkimizi kesmemeliyiz. çünkü ne Ayetlerde nede Hadisi şeriflerde akrabası kötü olan bundan muaftır denmiyor. Bize her türlü eza vede cefayı çektiren akrabalarımıza karşı hoşgörülü davranırsak dünya vede ahirette kazanan biz oluruz.

    Allahu Teala vede Paygamber Efendimiz [s.a.v]'in yanında olan kimse elbetteki kaznır.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 19 Eylül 2014