İslama göre erkeğin giyimi nasıl olmalıdır?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 24 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Müslüman erkeğin kıyafeti nasıl olmalıdır?

    Bugüne kadar hep kadınların giyiminden bahsediyorduk, kadınlar nasıl giyinmeli, Müslüman bir kadın giyim şekli nasıl olmalı, tesettürü nasıl olmalı v.s bu tür konuları her zaman her ortamda konuşuyoruz, tartışıyoruz. Ancak bir Müslüman erkeğin giyim şekli nasıl olmalı dediğimizde bu soru özellikle erkek kardeşlerimize biraz tuhaf gelebilir, çünkü bu konu çok az dile getirilmiş..

    İslama göre erkeğin giyimi nasıl olmalıdır?

    Öncelikle Müslüman erkeğin giyim şekli Kur'an-ı Krim'e sünnete ve İslami örf vede adetlere uygun olmalıdır.

    Nasıl ki bir bayanın vücut hatlarını vede tenini belli edecek giysiler giymesi haram ise; bu kural erkekler içinde geçerlidir.

    Ne yazık ki günümüzde bilinçsiz gençlerimizin bir çoğunun bayanlar gibi giyinmesi acı bir gerçektir, belki niyetlerinde kadınlara benzemek istemiyor olabilirler, fakat görünüşte benzediklerinin farkında değillerdir.

    Efendimiz Hz. Muhammed (Aleyhi salatu vesselam) bu hususu şöyle dile getirmiştir.

    “Efendimiz Hz. Muhammed (Aleyhi salatu vesselam), kadın elbisesi giyen erkeğe de, erkek elbisesi giyen kadına da lânet etti.” (Ebû Dâvud, 4/60)

    “Efendimiz Hz. Muhammed (Aleyhi salatu vesselam), kadın gibi davranan erkeklere de, erkeğe benzemeye özenen kadınlara da lânet etti.” (Tirmizî, Tuhfetu’l-Ahvezî, 8/70)

    Hadislerden da anlaşıldığı üzere bir erkeğin, özellikle Müslüman bir erkeğin kadın gibi giyinmekten, ona özenmekten şeytandan sakındığı gibi sakınması gerekir, çünkü bu kasıtlı yada kasıtsız benzeme çok tehlikeli sonuçlar doğurur.

    “İslâm, belli bir giyimi ve kıyafeti emretmez. Mensuplarını belli bir şeklin içine girmeye zorlamaz.

    Zira, giyim mevsime göre değiştiği gibi, muhite göre de değişebilir.
    Giyimde, yaşanan iklimin icabı esastır. Ancak burada İslâm’ın emrettiği bir husus hatırdan çıkarılmamalıdır.

    Hangi renk, moda ve biçimde giyilirse giyilsin, elbise erkekte ve kadında avret yerini mutlaka örtmeli, bakanları tahrik edecek şekilde dar ve kısa olmamalıdır. (Ahmet Şahin)

    Evet, elbise mutlaka kadında olduğu gibi erkekte de avret yerlerini tamamen örtmeli. Erkek hiçbir şekilde tahrike ve fitneye neden olacak şekilde dar ve kısa elbiseler giymemelidir, bu konuda çok titiz davranmalıdır, vücuda oturacak, avret yerlerini tamamen örtecek, vücut hatlarını belli etmeyecek, mevsim şartlarına uygun rahat ve geniş giysiler tercih etmeli, ayrıca dar giyinmenin olumsuz ciddi sağlık sorunlarını da meydana getirdiğini unutmamak lazım.

    Müslüman bir erkek dar giysileri giymekten uzak durmalı, günümüz örf vede adetleri dikkate alındığında maalesef ki cübbe veya sarık gibi bol, rahat ve sünnete uygun olan giysiler giyilmiyor veya giyilemiyor.

    Bunun yerine genellikle mevsim şartlarına göre değişen sonradan kültürümüze giren pantolon, gömlek, ceket, mont, palto gibi giysiler tercih edilmektedir.

    Bu husus itibariyle bir Müslüman erkek bunları giymek zorunda kalıyorsa, -ki kalıyoruz- bunların seçiminde de özenle davranmalı, bol ve geniş olanlarını tercih etmelidir.

    Oturup, kalktığı vakit vücut hatlarını belli etmeyecek, herhangi bir fitneye, dedikoduya ve tahrike neden olmayan, sağlık açısından sakıncalı olmayan giysiler giymeli…
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 23 Kasım 2018
  2. Sebahattin

    Sebahattin Kayıtlı Üye

    Ozel yerlere yani dugun misafirlik gibi yerlere giderken takim elbise giysem hafif dar cok dgl normal zamanimda da bol tshor buyuk yani bol kapson bol pantolon veya esofman giysem olur mu acaba..
     
  3. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Özel zamanlarda ateşte yansa normal zamanlarda da hayata kaldığı yerden devam etmeye çalışabilir mi. O atesin verdiği yanıklar hayatı normal yasamasına izin verir mi.

    Bir insan günah işledikten sonra o günahın etkisi sadece günah işlediği zamana zarar vermiyor.

    Eğer vicdan varsa o günahtan gelen manevi azap kişiyi rahatsız eder. Eğer kişi işlediği günahtan rahatsız olmuyorsa bu daha da büyük bir günah
     
  4. Sebahattin

    Sebahattin Kayıtlı Üye

    Evet haklisiniz o gunahi isledikten sonra pismanlik olmuyosa umut yok demektir o gunahi islemekten cekinmedigini gosterir tsk ederm cevabiniz icin..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 23 Kasım 2018
  5. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Rica ederim...