Soru İslam nedir? islamın şartları nelerdir?

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Lasey tarafından 7 Ocak 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İslam nedir?

    İSLAM


    İslam, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Allah tarafından getirdiği kesin olarak bilinen şeyleri kalp ile tasdik edip, bunlardan iş ve davranışla ilgili olanları yapmaktır. Yani İslam, dinin bütün hükümlerini kalbiyle inanarak kabul etmek, bu inancını diliyle de ifade edip gereğini yapmaktır. İslam kelimesinin tarifinden de anlaşılacağı üzere, Müslümanlık sadece bir inanç sistemi değil, aynı zamanda inancın gereği olan dini emirleri ve ibadet görevlerini yerine getirerek inandığını söz ve hareketleriyle göstermektir.



    İslam’ın Şartları


    Peygamberimiz şöyle buyuruyor:


    “ İslam beş temel üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka hiçbir tanrı olmadığına, Muhammed’in (s.a.v) Allah’ın peygamberi olduğuna şahitlik etmek, namazı kılmak, zekatı vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhârî, “İman”, 2; Müslim, “İman”, 19.) Bu hadis-i şeriften açıkça anlaşıldığı gibi İslam’ın şartları beştir.

    Bunlar:

    1. Kelime-i Şahadet: Allah’tan başka kulluk edilecek ilah bulunmadığına, Hz. Muhammed’in Allah’ın peygamberi olduğuna şahitlik etmek. Yani bu anlamı taşıyan “ Kelime-i Şahadet”i diliyle söylemektir. İslam’ın birinci şartı olan “ Kelime-i Şahadet” şudur:

    “Eşhedü en lâ ilâhe illellah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resulüh.” Kelime-i Şahadet, kalpteki imanın dil ile ifadesidir.

    2. Namaz kılmak: Ergenlik çağına gelen ve akıllı olan her Müslümanın günde beş vakit namaz kılmasıdır.

    3. Zekat vermek: Zengin olan Müslümanların mal ve paralarının belirli bir miktarını her yıl fakirlere vermeleridir.

    4. Hacca gitmek: Yine gücü yetenlerin ömürlerinde bir defa hac görevini yerine getirmeleridir.

    5. Ramazan orucunu tutmak: Ergenlik çağına gelen ve akıllı olan Müslümanların her yıl Ramazan ayında oruç tutmalarıdır. İslamın diğer dört şartı olan namaz, oruç, zekat ve hac, bundan sonraki bölümlerde ayrıntılı olarak anlatılacaktır.