İslam dinine göre erkeğin kadına göre iki kat miras alması hususu

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve saadet tarafından 8 Şubat 2021 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Dinimize göre erkeğin kadına göre iki kat miras alması hususu


    İslamiyet'in miras konusunda verdiği hükümler neticesinde en çok eleştiri konusu olan mesele de erkeklerin kadınlara göre daha fazla miras alma durumudur.

    Nisa suresin de bu konu ile ilgili Rabbimiz;

    Allah sizlere çocuklarınıza vereceğiniz miras ile ilgili; erkeklerin paylarının kızların iki katı kadar olmasını emreder. Eğer bütün çocuklar kız ise ve sayı olarak da iki den fazla iseler bunların payı,ölen kişinin bıraktığı mirasın 3/2 si kadardır (Nisa suresi/4-11) buyurmaktadır.

    İslam dinine göre erkeğin üzerine düşen belirli başlı önemli sorumluluklar vardır. Örneğin savaşa katılmak, Askerlik yapmak, ailesinin geçimini sağlamak, evleneceği zaman eşi üzerindeki sorumluluklar, hatta boşandıktan sonra eşe verilecek nafakaya kadar erkeklerin sorumlu olduğu bir çok alan vardır. Ayrıca bir ailenin giyim,yeme-icme gibi temel masraflarını karşılamak da erkeğe düşer. Kız çocukları da evleneceği güne kadar onların sorumluluğu da babaları ve varsa abisi üzerinedir.

    Yani dinimiz aile ekonomik hayatın sorumluluğunu erkeğe yüklemiştir. Ayrıca dinimize göre bir kadın tek başına ekonomik sorumluluk almamalıdır.

    Bundan dolayı toparlamak gerekirse aslında insiyatifli davranmak gerekirse erkeğin mirastan kadına göre iki kat daha fazla alması adalettir. Ancak bu durum erkeğin İslami sorumluları bilip onları yerine getirdiği taktirde adalettir. Yani mirası kendi ailesi ve çocukları için onların geçimini ve hayatını düzene soktuğu taktirde önemlidir.

    Bu durumun günümüzde bu kadar çok eleştiriye maruz kalmasının en önemli sebebi Bencilliğin yaygın olduğu bu dönemde erkeğin üzerine düşen görevi yerine getirmeyip har vurup harman savurup, bilinçsizce yaşamasından sonra mirastan en büyük payı da kendisinin olduğu düşüncesidir erkeklere düşen yalnızca miras hukuku konusunda değil. Hayatın her alanında dinin emir ettiği görevleri yerine getirmektir.


    Günümüzde yapılan en büyük yanlışlardan birisi de Kız çocuğunun evlendiği zaman kendisine düşen malın başkasına gitmesi düşüncesidir. Yani hiç bir suçu olmayan İslami kurallara göre evlilik vazifesinin yerine getiren kız çocuğunu bu konu abartılarak mirastan men etmeye kadar götürülmektedir. Ve böylece haksızlığa uğrayan kız çocuğu bu sefer ailesine karşı soğumaktadır.

    İste bundan dolayı dinimiz hem kız çocuğunun malından ve ailesinden yüz çevirmemesi için hem kızın hakkını vermek hemde mirasın başkası ile bölünmesi düşüncesinden dolayı mirastan men edilemeye kadar büyüyecek bu sorunu çözmek için kız çocuklarına da erkeğin alacağı mirasin yarisi Kadar miras verilmesini uygun görmüştür.

    Yani burada ki konu erkek çok miras aldı kız az miras aldı değil, mirastan hiç hakkı verilemeyen kızların erkeğin mirasının yarisi Kadar miras almasını sağlamaktır.

    Özetle şöyle demek gerekir;

    Dinimizin bizler için ortaya koymuş olduğu bir sistem vardır. Hayat sistemi. Ve bu sistemde erkeğin görev ve sorumlulukları kadınlara nisbeten daha ağırdır. bundan dolayı miras bölümünde erkeğe daha çok pay düşer. En başta erkek ailenin geçinmesi için önemli bir konuma sahip olduğu için kadına göre daha fazla miras alır. Aslında erkekle kadının toplumdaki görev ve sorumlulukları incelendiği zaman dinimizin getirdiği hükmün merhametli ve adaletli olduğu anlaşılır