Soru İslam dinine göre duanın önemi (kıymeti) nedir? - kısaca

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 29 Eylül 2018 başlatılmıştır.

1. saadet

saadet Moderatör Admin

İslam dinine göre duanın önemi (kıymeti) nedir? - kısaca

Dua Etmenin Önemi

İslam dinine göre sadece Cenab-ı Allah’a dua edilir. Bu konuyla alakalı Kur’an-ı Kerim’de “El açıp yalvarmaya lâyık olan ancak O’dur…”20 ayeti Yüce Allah’tan başkasına dua edilmeyeceğine vurgulamıştır. Her namazda okunan Fâtiha suresinin, “Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz.”21 ayetiyle de ibadetin ve duanın sadece Cenab-ı Allah’a yapıldığı vurgulanmıştır.

Cenab-ı Allah, kendisinden isteyen ve kendisine sığınan kulunun duasına mutlaka icabet eder. Bu konuyla alakalı Kur’an-ı Kerim’de “Kullarım beni senden sorarlarsa, bilsinler ki, gerçekten ben onlara çok yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm...”22 buyurmaktadır. Yaratıcısının her zaman yanında olduğunu, yardımını esirgemeyeceğini bilen insan kendisini güvende hisseder ve mutlu olur.
    Efendimiz Hz. Peygamber (s.a.v.), kulun Cenab-ı Allah katındaki değerini arttıran ibadetlerden birinin de dua olduğunu “Allah katında, duadan daha kıymetli bir ibadet yoktur.”23 diyerek vurgulamıştır.Cenab-ı Allah (c.c.) insanlara faydalanmaları için sayısız nimet vermiştir. Ailemiz, sağlığımız, yaşadığımız çevre, hizmetimize sunulan bitkiler ve hayvanlar Cenab-ı Allah’ın bize verdiği nimetlerdendir. Verilen bu nimetler için şükretmeli, O’nu anmalı ve O’na içtenlikle dua etmemiz gerekir.

Kimi zaman zor ve sıkıntılı dönemlerden geçebiliriz. Kendimizi çaresiz hisseder, ümitsizliğe kapılırız. Böyle zamanlarda içimizdeki sıkıntıları Cenab-ı Allah’a (c.c.) açmalı, O’na derdimizi anlatmalı ve O’ndan yardım istemeliyiz.Zira Allah’a (c.c.) içtenlikle dua edersek sıkıntımız hafifler ve feraha kavuşuruz.

20 Ra’d suresi, 14. ayet. 21 Fâtiha suresi, 5. ayet. 22 Bakara suresi, 186. ayet. 23 İbn Mâce, Dua, 1.