İslam Dininde Çevre Temizliği

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 26 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    İslam Dininde Çevre Temizliğine Verilen Önem

    Temizlik sadece yiyecek içeçek beden , elbise ve evlerin iç temizliğinden ibaret değildir. Dinimizde temizliğin alanı çok daha büyüktür. Bu sebeple çevre temizliği üzerinde titizlikle durmamız gerekir. Çünkü çevre temizliği yalnız kendimizi değil, başkalarını da ilgilendiren bir konudur. Çevreyi kirletmek başkalarını rahatsız etmek, tüm insanlara zarar vermek demektir. Halbuki müslüman başkalarına zarar vermeyen , hiç bir canlıyı incitmeyen insandır.
    Peygamberimiz(s.a.v)evin dışını temizleyiniz. buyurarak evlerin çevresinin de temizlenmesi gerektiğini bildirmiştir.



    Temiz olan çevreyi pisletmek çok kötü bir iş ve müslümana yakışmayan çirkin bir davranıştır.
    Peygamberimiz(s.a.v) Lânete uğramışlardan olmaktan sakının" buyurdu.
    Bunun üzerine Ashap:
    – Bunlar kimdir. Ya Rasûlellah? diye sorunca, Peygamberimiz:
    – Halkın gelip geçtiği yolu ve gölgelendikleri yerleri kirletenlerdir. buyurdu.
    İnsanların gelip geçtiği yolları, oturup kalktıkları ve dinlendikleri yerleri kirleterek insanları rahatsız edilmesi İslâm ahlâkı ile aykırıdır. Müslüman diğer insanları rahatsız eden davranışlarda sakınmalıdır.
    Peygamberimiz; mescidin duvarında gördüğü tükrüğü bir taş parçası ile bizzat kazıyıp ortadan kaldırmıştır. Bu, onun çevre temizliğine ne kadar önem verdiğini göstermektedir.
    Peygamberimiz, yerlere tükürmeye bile izin vermezken, bir müslüman nasıl olurda çevreyi kirleterek insanları rahatsız edebilir. Nasıl olur da başkalarının zarar görmesine sebep olacak davranışlarda bulunabilir?
    Yüce Allah Kur'an-ı Kerimde, temizliğe riayet edenleri sevdiğini bildiriyor. Öyle ise temiz olalım, çevremizi temiz tutalım ki Allah'ın sevdiği kullardan olalım. Temiz olanları insanlar da sever. Çevreyi kirleterek başkalarının nefretini değil, temizliğe dikkat ederek sevgisini kazanmaya çalışalım.

    Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir, cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.

    (Et-Tıbbün Nebavi s.216)
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 19 Nisan 2019