İnsanları Kınamak caiz midir?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 8 Haziran 2014 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Kınamak caiz midir?

    İnsanların tavırlarını, hallerini küçümseyen ve itham eden cümleler "kınamak" anlamını taşır.

    Kişi başkalarında gördüğü birtakım durumları yada kusurları ayıplaması, kendi nefsini o kusurdan veya o durumdan münezzeh görmesinden kaynaklanır. Oysaki hiçbir nefis hatadan ve kusurdan hali değildir ve hiçbir kimsenin,"ben bu hataya düşmem" diyebilme garantisi yoktur.

    Muaz b. Cebel (r.anh) şöyle demiştir:

    Hz. Muhammed Aleyhissalatu vesselam şöyle buyurdu:

    “Kim Müslüman kardeşini işlediği bir suçtan dolayı ayıplarsa kendisi de o suçu işlemeden ölmez.” (Tirmizi)

    Başka kişilerin kusur ve ayıplarını görmeyi adet haline getirmek, İslam’ın öğrettiği medeniyetten uzak kalmışlığın bir sonucudur.

    İslam ahlakı “Mümin kardeşinin kusur ve ayıplarına karşı kör olabilmeyi” öğretir, “kusur ve ayıplarını araştırmayı” ise yasaklar.

    Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de ayıp araştırmayı ve gıybeti yasaklamıştır

    وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً

    “Hakkında bilgi sahibi olmadığın bir şeyin ardına da düşme. Çünkü kulak göz ve kalp bunların hepsi ondan mesuldür.” (İsra, 36)

    “Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının! Şüphesiz ki zannın bazısı günahtır.(birbirinizin kusurunu inceden inceye)araştırmayın. Bazınız bazınızı gıybet etmesin!” (Hucurat, 12)

    “Şüphesiz ki çirkin şeylerin (söz ve fiillerin) iman edenlerin içinde yayılmasını arzu edenlere dünyada da ahirette de (pek elemli bir azap vardır.” (Nur, 19)