İmran Ailesi ile ilgili ayetler

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Lasey tarafından 15 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İmrân Ailesi ile ilgili ayetler

    İmrân ailesi Kur’an’ın övdüğü seçkin ailelerden biridir. Kur’an’ın uzun surelerinden birisi, bu ailenin ismini taşımaktadır. İmran ailesinin fertleriyle ilgili çok sayıda ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerin beyanlarına göre İmrân ailesi, dinî bağlar ile birbirine bağlı olan geniş bir ailedir. Kur’an açısından meseleye bakıldığında bu aile içerisinde Hz. Meryem’le Hz. İsa ve Hz. Zekeriya ile Hz. Yahya çok önemli bir yer tutmaktadır:

    İmrân-Ailesi-ile-ilgili-ayetler.

    Hz. Meryem ve Hz. İsa

    Annesi Hanne Hz. Meryem’e hamile iken onu yüce Allah’a adar. Doğunca da ona Meryem adını verir, onu ve zürriyetini şeytandan koruması için de yüce Allah’a dua eder. Hanne, çocuğunu mabede hizmet etmesi için adamıştır. Hanne’nin böyle bir adakta bulunması, onun Allah’a gönülden bağlı saliha bir kadın olduğuna işaret ediyor. Zira o, sadece doğan çocuğu için değil, onun soyu için de imanlı olmaları noktasında duada bulunmuştur.

    İmrân Ailesi ile ilgili ayetler:

    Hz. Meryem, doğmadan babasını kaybettiği için, mabedde teyzesinin eşi Hz. Zekeriya tarafından onun gözetimi altında yetişmiştir.

    İmrân’ın karısı (Meryem’in annesi) şöyle demişti: “Rabbim! Karnımdakini azatlı bir kul olarak sırf sana adadım. Adağımı kabul buyur. Şüphesiz (niyazımı) hakkıyla işiten ve (niyetimi) bilen sensin”(Ali İmran, 3/35).

    Bir de İmran’ın kızı Meryem’i misal getirir. Meryem, iffet ve namusunu korudu. Biz ona Ruhumuzdan üfledik. O da Rabbisinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik etti ve gönülden itaat edenlerden oldu”(Tahrim, 66/12).

    Hz. Meryem, henüz doğmadan evvel babasını kaybettiği için, mabedde teyzesinin eşi Hz. Zekeriya’nın gözetimi altında yetişmiştir. Hz. Zekeriya’nın üstlendiği bu vazife, bir çocuğun yetişmesinde alınacak sorumluluğa dikkat çekmesi bakımından mühimdir.. Böylece çocuk yetiştirmenin ne kadar büyük ve ihmal edilmemesi gereken bir sorumluluk olduğu anne- ve babalara hatırtılır. Ayrıca çocuğun sorumluluğunu üstlenecek bir baba olmadığı zaman yakın akrabaların bu konuya sahip çıkmalarının yerinde bir davranış oldupunu ortaya çıkmaktadır.


    Hz. Meryem, kendini tamamen Allah’a kulluğa adamış iffetli bir kadındır. Allah onu seçmiş, tertemiz kılmışır. Ayrıca dünya kadınlarına üstün tutmuştur. Hz. Meryem, imanı, iffeti, ameli ve ihlası bakımından bütün kadınlara Kur’an tarafından örnek gösterilen önemli bir şahsiyettir. Kur’an’da ismi tekrar tekrar zikredilen tek kadındır. Doğumu, beslenmesi ve hamileliği mucizevî olan Hz. Meryem hem anneliği ile hem de teslimiyeti, sadakati ve saflığıyla dikkat çekmektedir. Hz. Meryem’in annesi de örnek bir kadın ve annedir.
    Al-i İmran Suresi, 33 -–36. Ayetler:

    33-34. Allah, birbirinden gelme nesiller olarak Âdem’i, Nuh’u, İbrahim ailesini ve İmrân ailesini seçip âlemlere (bütün yaratılmışlara) üstün kıldı. Allah işiten ve bilendir.
    Bir zamanlar İmrân’ın karısı şöyle demişti: “Rabbim! Karnımdakini kayıtsız şartsız sana adadım, benden kabul buyur; kuşkusuz sensin her şeyi işiten, her şeyi bilen.”
    36. Onu doğurunca dedi ki: “Rabbim! Onu kız doğurdum.” Oysa Allah onun ne doğurduğunu daha iyi bilmektedir; erkek de kız gibi değildir. “Ben onun adını Meryem koydum ve işte ben onu ve soyunu kovulmuş şeytana karşı sana ısmarlıyorum.”