İmanı kuvvetlendiren dualar

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve saadet tarafından 28 Mayıs 2017 başlatılmıştır.

1. saadet

saadet Moderatör Admin

İmanı kuvvetlendiren dualar

Muâz bin Cebel radıyallâhu anh Resûl-i Ekrem'in yakın ashabından ve çok sevdiği zâtlardan biri, şöyle anlatıyor olayı:
    -Rasûlullah sallallâhu aleyhivesellem bir gün elimi tutup bana şöyle dedi:
    - Yâ Muâz. Vallâhi seni çok seviyorum! Sana bir şeyler tavsiye edeyim; onları her namazın sonunda (selâm vermeden) oku. Kesinlikle terketme! Şöyle dersin:
    - Allahım, seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzel bir şekilde kulluk etmek için bana yardım et!
    Efendimiz aleyhisselâm'ın sevgisini bu şekilde yeminle takviye ederek ifade ettiği bir zâta öğrettiği dua ne derece önemlidir, bunu takdirinize bırakıyorum.

2-“Allâhumme elhımniy rüşdiy ve eızniy şerre nefsiy.”
    “Allahım bana rüşdümü İLHAM et nefsimin şer olacak davranışlarından sana sığınırım.”
    İmran bin Husayn radıyallâhu anh müslüman olduktan sonra gelip Rasûlullah sallallâhu aleyhiveselleme sordu.
    -Müslüman olursam bana (çok faydalı olacak) iki kelime öğreteceğini vaad etmiştin yâ Rasûlullah..?
    -"Şöyle dua et yâ Husayn. Allahım bana rüşdümü ilham et, nefsimin şer olacak davranışlarından sana sığınırım"
    İşte bu hadîs-i şerîfteki işaret üzere, biz genellikle günlük zikirler arasında günde üç yüz defa bu duanın yapılmasını çok faydalı buluruz ve dostlarımıza tavsiye ederiz!

3-“Allâhumme inniy es’elûke hubbeke ve hubbe men yuhıbbuke.”
    “Allahım senden aşkını, seni sevenleri sevmeyi dilerim.”
    Ebû Derda Hazret-i Rasûlullah'ın Dâvud peygamber için -İnsanların en çok ibâdet edeniydi- dedikten sonra şöyle anlatıyor:
    -Dâvud'un duasında sözü şuydu:
    Allahım senden seni sevmeyi, seni seveni sevmeyi, senin sevgini ulaştıracak ameli sevmeyi dilerim. Allah'ım, sevgini bana nefsimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl!
    Kezâ yukarıda görülen dua da başta gördüğünüz tavsiyelerimiz, dua listemiz içinde yer alan bir duadır. Daha ne diyelim ki!

4-“Allâhumme inna neseluke min hayri ma seeleke minhu nebiyyuke Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem ve neuzü bike min şerri ma esteaze minhu nebiyyuke sallallâhu aleyhi ve sellem ve ente MÜSTEAN!”
    “Allahım Nebîn Muhammed aleyhis-selâm hayırdan neler istemişse senden ben de onları isterim; şerden nelerden sığınmışsa sana, ben de onlardan sana sığınırım. MÜSTEAN (yardım istenilen - yardım eden) sensin!”
    -Ebû Umame radıyallâhu anh anlatıyor:
    -Bir gün Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem uzun bir dua etti ki, bundan hiç bir şey ezberleyemedik. Bunun üzerine dedik:
    -Yâ Rasûlullah öyle uzun bir dua ile dua ettiniz ki, biz bundan bir şey ezberleyemedik..?
    Bunun üzerine buyurdu ki, Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem:
    -Size bütün bu duayı toplayan bir şey göstereyim mi? Şöyle dua edersiniz:
    "Allahım Peygamberin Muhammed'in hayırdan dilediklerinin aynısını ben de dilerim; Peygamberin Muhammed'in şerden sığındığı şeylerden biz de sana sığınıyoruz. Yardım istenecek sensin. Varış sanadır. Kuvvet ve kudret ancak Allah iledir".
    Bütün istekleri ve de sığınılacak şeyleri içine alan en özlü duayı yukarıdaki şekilde gene Efendimiz Rasûlullah sallallâhu aleyhivesellem bize öğretiyor. Artık bu duayı da etmeyene diyecek söz yok!

5-“Yâ mukallibel kulûb sebbit kalbiy alâ diynike”
    “Ey kalbleri dilediği tarafa döndüren, kalbimi dinin üzere sabitle!”
    Ümmü Seleme radıyallâhu anhaya soruldu:
    - Ey müminlerin annesi, senin yanında olduğu zaman Rasûlullah’ın en çok duası ne idi?
    Rasûlullah’ın kutlu zevcesi Ümmü Seleme radıyallâhu anha anlattı:
    - Resûl-i Ekrem'in en çok yaptığı dua şu idi:
    “Ey kalbleri çeviren, kalbimi dinin üzerine sâbit kıl!”
    Bunun üzerine sordum:
    - Senin duanın en çoğu, neden, Ey kalbleri çeviren kalbimi dinin üzerine sâbit kıl, duasıdır?
    Resûl-i Ekrem buyurdu ki:
    - Yâ Ümmü Seleme, gerçek şu ki, kalbi Allah’ın iki parmağı arasında olmayan insan yoktur. Dilediğini sebat ettirir, dilediğini de kaydırır."