İman esasları Sözlük anlamı bakımından iman, herhangi bir şeye inanmak de¬mektir. Dini terim olarak iman: “Peygamberimiz Hz. muhammed (s.a.v) in Allah tarafından getirdiği şeylerin doğru olduğuna kalp ile inanmak ve bu inancı dil ile söylemektir.” İman ikiye ayrılır: a) İcmali İman, b) Tafsili İman, a) İcmali İman: Allah’a ve Hz. Muhammed (s.a.v)’in Allah’ın Pey¬gamberi olduğuna inanmaktır. Dinimizde inanılması gereken şeylerin bir özeti olduğu için buna “İcmali İman” yani “Topluca İman” demr. İman esasları, topluca ve özet olarak hem Kelime-i Tevhid, hem de Kelime-i Şehadette ifade edilmiştir. Bir insan, Kelime-i Tevhid veya Ke¬lime-i Şehadetten birini dili ile söyler, kalbi ile de inanırsa İslam dini’ne girmiş olur. Ancak, müslümanın bu kadarla yetinmeyip, İman esaslarım ayrıntıları ile öğrenmesi ve hepsine ayrı ayrı inanması gerekir. b) Tafsili İman: İman esaslarına ayrı ayrı inanmaya “Tafsili İman” yani “Ayrıntılı olarak iman” denir. Ayrıntılı olarak bildirilen İman esaslarına imanın şartları da denir. İman’ın şartları altıdır ve şunlardır: 1- Allah’a, 2- Allah’ın meleklerine, 3- Allah’ın kitaplarına, 4- Allah’ın Peygamberlerine, 5- Ahiret gününe, 6- Kadere, iyilik ve kötülüğün Allah’ın yaratması ile olduğuna, inan¬maktır. imanın şartları, “amentü” de toplanmıştır. Her müslüman “amentü”yü anlamı ile birlikte öğrenmelidir.Amentü Şudur; Okunuşu: “amentü billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve rusülihi ve’lyevmi’1-ahiri ve bi’I-kaderi hayrihi ve şerrihi minellahi teala ve’l- ba’sü ba’de’l-mevti hakkun. Eşhedü enla ilahe illellah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh.” Anlamı: “Ben; Allah’a, Allah’ın meleklerine, Allah’m kitaplarına, Allah’ın peygamberlerine, Ahiret gününe, Kadere: İyilik ve kötülüğün Allah’ın yaratması ile olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek hak’tır. Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka Tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed (s.a.v) Allah’ın kulu ve peygamberidir.”