İkindi Namazının Önemi Nedir?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    İkindi Namazının Önemi

    Yüce Allahu Teâla [Namazlara ve orta namaza devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun) (el-Bakara, 2/238) buyurarak orta namazına ayrı bir önem vermiştir. Orta namazın 5 vakit namazdan hangisi olduğuna dair kesin bir kanıt yoksa da ikindi sabah ve öğle namazı olabileceği konusunda rivayetler vardır. Yalnız ashab ve tabiin çoğunluğu bu namazın ikindi namazı olduğu görüşündedirler.

    Yüce Allah’ın orta namazın hangi namaz olduğunu belirtmemesi, her namazın orta namaz olduğu kabul edilerek özen gösterilmesi içindir. Özellikle, gündüz [sabah-öğle] ve gece [akşam-yatsı] namazlarının ortasında olması sebebiyle ikindi namazının edası hususunda itina edilmelidir.

    (Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, İstanbul 1935, I, 810; Muhammed Ali es-Sâbûnî, Muhtasaru Tefsir-i İbn Kesîr, Beyrut 1401, I, 218; Mehmed Vehbî, Hulâsatü'l Beyân Fî Tefsîri'l-Kur'ân, İstanbul 1339-1341,I, 204).

    Fahr-i Kainat Efendimiz (s.a.v)
    bir hadiste (her kim ikindi namazını kaçırırsa o sanki ehli [ailesi] ve malı elinden kaçırılmış gibidir) [Sahîh-i Müslim Terc. Mehmet Sofuoğlu, İstanbul 1968,II, 256]; diğer bir hadiste [salât-ı berdeyni (sabah ve ikindi namazlarını) her kim kılarsa Cennete girdi gitti] (Ahmed Naim, Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrid-i Sarîh Tercemesi, Ankara 1985,III 521); yine bir hadiste de [Ahzâb günü Fahr-i Kainat Efendimiz (s.a.v)
    [bizi orta namazdan, ikindi namazından alıkoydular. Allah onların evlerini ve kabirlerini ateş doldursun] buyurdu. Sonra o namazı iki ışâ (akşamla yatsı) arasında kıldı] buyurulmaktadır. Bir başka hadiste de "her kim ikindi namazını (kasden) terkederse ameli batıl olur" (Ahmed Naim, a.g.e, I 493) buyurulmuştur.