İHYA: 1. Vaktini ibadet ve iyi işler yaparak geçirmek, kıymetlendirmek. Receb'in ilk Cuma (Regaib) gecesini ihya edene, Allahü teala kabir azabı yapmaz. Dualarını kabûl eder. Yalnız yedi kimseyi affetmez ve dualarını kabûl etmez. (Hadîs-i şerîf-Riyadun-Nasihîn) Cebrail aleyhisselam bana geldi: "Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece, Şaban'ın on beşinci (Berat) gecesidir" dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teala affeder. Yalnız müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasîsleri (cimrileri) , alkollü içki içenleri, faiz yiyenleri ve zina yapanları affetmez. (Hadîs-i şerîf-Riyadun-Nasihîn) Mübarek geceler İslam dîninin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teala kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tövbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebeb kılmıştır... Bu geceleri ihya etmeli, kaza namazları kılmalı, Kur'an-ı kerîm okumalı, dua, tövbe etmeli, sadaka vermeli, müslümanları sevindirmeli, bunların sevablarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermek, günah işlememekle olur. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvasî) Gecenin on iki kısmından bir kısmını (bir saat kadar) ihya etmek, bütün geceyi ihya etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir. (İmam-ı Nevevî) 2. Ölüleri diriltmek. Allahü tealanın izniyle, ölüleri ihya bana zor gelmedi. Fakat ahmağa doğru sözü anlatamadım. (Hazret-i Îsa) İhya-ı Mevat: Faydalanılmayan ölü toprakları işlemek, faydalanılır hale getirmek. (Bkz. Mevat Arazî)