İftar, imsak, sahur, teravih ve fitre kavramları hakkında neler biliyorsunuz?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 14 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İftar, imsak, sahur, teravih ve fitre kavramları hakkında neler biliyorsunuz?

    Ramazan ayı ve oruçla ilgili bilinmesi gerekli olan bazı kavramlar vardır. Bunların başlıcaları; sahur, imsak, iftar, teravih ve
    fitredir.

    Sahur: Oruç tutan Müslümanların, imsak vaktinden (tan yerinin ağarmasından) önce yedikleri yemeğe sahur denir. Bu yemeğin yendiği vakit de sahur vakti olarak adlandırılır.

    Sahura kalkmak, orucun daha kolay tutulmasına katkı sağlar. Oruç tutmak için sahura kalkmak Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetidir. Peygamberimiz (s.a.v.), sahura kalkmış ve bizlere de böyle yapmayı tavsiye etmiştir. Bir hadisinde, “Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyam, 45.) buyurmuştur.

    İmsak: Oruca başlama zamanını ifade eder. Oruçlu kimsenin, ikinci fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar ibadet etmek maksadıyla yeme, içme gibi bazı bedensel ihtiyaçlardan uzak durmasına imsak denir. İmsak vaktiyle birlikte artık oruç başlamıştır. Dolayısıyla oruçlu kişi, imsak vaktinden iftar zamanına kadar bir şey yemez.

    İftar: Oruç tutan bir kimsenin, güneşin batıp akşam vaktinin girmesiyle beraber yiyip içmeye başlamasına, başladığı orucu bitirmesine denir. Peygamberimiz (s.a.v.), “Oruçlunun, iki sevinci vardır. Birisi iftar anındaki sevinci, diğeri de Rabb’ine kavuştuğu andaki sevincidir.” 5 buyurmuştur.

    Teravih: Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan sünnet bir namazdır. Bu namaz, ülkemizde yirmi rekât olarak kılınmaktadır. Teravih namazı evde ya da camide, tek başına veya camilerde cemaatle kılınabilir. Oruç tutanlar ve bir mazereti sebebiyle oruç tutamayanlar da teravih namazını kılabilirler. Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek kılınabilir.

    Fitre: Gücü yeten Müslümanların, sağlıklı olmalarının bir şükrü olarak ramazan ayının sonuna kadar fakirlere vermekle yükümlü oldukları sadakadır. Bu sadakaya fıtır sadakası da denilmektedir. Ekonomik gücü yerinde olan her Müslüman’ın, ramazan ayında fitre vermesi vaciptir. Küçük çocukların fitrelerini anne babaları verir. Fitrenin miktarı, bir fakirin, sabah ve akşam bir günlük yiyeceği ya da onun karşılığı para kadardır. Fitrenin, bayram namazına kadar muhakkak verilmesi gerekir.