İffetli yaşamanın önemi nedir?

Konusu 'Manevi Hayatımız' forumundadır ve Lasey tarafından 16 Kasım 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İffetli yaşamanın önemi nedir?

    Ruhun temizliği, günahtan ve kabahatlerden uzak duruşun ifadesidir İffetli olmak... Kişinin arzu ve isteklerini, şehvet ve iştiyaklarını dizginlemesi, bunlarda ölçülü olabilmesiyle kendini gösterir. Dünyada saygınlığı olan huzurlu ve mutlu, ahirette de Allah'ın hoşnutluğuna ermiş kutlu ve mesut insanların özelliklerindendir. İffet, insanın kendine karşı duyduğu saygıyı korur, başkalarının kişiye göstereceği saygıya dayanak olur, kişisel değer ve itibarı arttırır.

    İffetli yaşamanın önemi nedir?
    İffetli ve namuslu bir kişi kendine ait olmayan şeylere göz dikmez. Meşru ve helal olanla yetinip hakkına razı olur. Kendinin ve başkalarının ırz ve namusuna saygı gösterir. Söz ve fiilleriyle düşünce ve inançların arkasında durur. Değerlerine sahip çıkıp onlara uygun yaşar. Özetle iffetli, namuslu kişi başını yastığa koyduğunda vicdanına vermeyeceği hesabı olmayan kişidir. Adam gibi adamdır.

    Namuslu olmak ve iffeti korumaktan söz ettiğimizde aynı zamanda izzetli, şerefli lekesiz, doğru ve dürüst bir şekilde bilinip tanınmaktan bahsediyoruz demektir. Ayrıca vakar, ırz, edep, ar, doğruluk, itibar, güvenilirlik, haysiyet gibi yüksek erdem ifade eden ahlaki özellikler de aklımıza geliverir.

    İffetini kaybetmiş bir insandan güvensizlik, ikiyüzlülük, riya, samimiyetsizlik, ihanet, yalan ve aldatma beklenebilir.

    İffetli olmanın ve namuslu kalmanın en önemli şartı haya sahibi olmaktır. Haya, "utanma duygusu'dur. Bu duygu, sahibini kötülüklerden, günah olan söz, fiil ve davranışlardan alıkoyar. Allah'ın sevgili Elçisi Hz. Muhammed (sallalahu aleyhi vesellem) bu konudaki ölçüyü çok sade bir şekilde ifade buyurmuştur: "Utanmazsan dilediğini yap" (Ebu Davud, "Edeb",6)

    Hayanın yitirilmesi, iffetin yitirilmesine; iffetin yitirilmesi ise kötü söz, fiil ve davranışların çoğlıp yayılmasına, bunların toplumda yaygınlaşmasına, ahlakın bozulmasına sebep olur. Hayanın imanın bir parçası olduğunu ve hayatın ancak hayır getireceğini ifade buyuran sevgili Peygamberimiz, (sallalahu aleyhi vesellem) Allah'ın haya sahiplerini sevdiğini bildirmektedir.

    Yüce Rabbimiz buyuruyor ki: "Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır. Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, ziynet (yer) lerini göstermesinler" (Nur 24/30-31)