Dua Hz.Yusuf kuyu ve zindana düştüğünde ettiği dua,sende oku

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve saadet tarafından 14 Mart 2019 başlatılmıştır.

1. saadet

saadet Moderatör Admin

Hz.Yusuf kuyu ve zindana düştüğünde ettiği dua,sende oku.

Hz.Yusuf kuyu ve zindana düştüğünde ettiği dua,sende oku

Müslüman sıkıntıya düştüğünde nefsinin isyan etmeyip hemen Cenab-ı Allah'a duâ etmeli, hakkında hayırlısını dilemelidir. Dua, insani bir gerçekliktir. İnanan her insan, Cenab-ı Allah'a karşı kulluk bilinciyle,
    O'nun yüceliğinin ve merhametinin ve kendi acziyetinin farkında olarak O'na yönelmek ve O'ndan dilemek ihtiyacını hisseder. Bu ihtiyacı hisseden kişi, çoğu zaman nasıl, nerede ve ne zaman dua edeceğini bilmemekte ve bu bilgisizlik sonucunda farklı sıkıntılara düşmektedir. Allah Teala'ya teslim olmalıyız.

Hz. Yusuf (a.s) Kuyuya Atılınca Yaptığı Dua

Hz. Cebrail (a.s.) Hz. Yusuf’ (a.s.) şu duayı öğretti: "Ey her belâyı kaldıran Allah’ım ve her duayı kabul eden Rabbim. Ey kırık kalbleri iyileştiren, ey güçlükleri kolaylandıran ve ey gariblerin sahibi, ey yalnızların tesellicisi, ey senden başka ilâh olmayan!. Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim. Beni bütün sıkıntılardan kurtarmanı diler, muhabbetini kalbime koyarak senden gayrı ne düşünce ne de zikrim olmamasını, ve her türlü isyan ve fena halden muhafaza buyurmanı ve rahmetinle muamele etmeni niyaz ederim. Ey Erhamü’r – rahimin olan Allah"
    Hz. Yusuf (a.s.) kuyuya atılınca Cenab-ı Allah (c.c.) kıymetli isimlerini (esmâ-i hüsnasını) zikretti. Bunu Melekler işitti ve şöyle dediler: "Yâ Rab, kuyuda güzel bir sada işitiyoruz, bize bir saat mühlet ver." Cenab-ı Allah (c.c.) buyurdu ki:" Siz dememişmiydiniz, Yâ Rabbi! Orada fesad çıkacak ve kanlar dökecek bir kimse yaratacaksın?" Bakara Süresi, Âyet :30" Melâike Yûsuf’un zikri ile me’nûs oldular ve dediler ki: Yâ Rabbi bize mühlet ver. O’na katılalım. Melâike de zikrullahın şerefine binâen tenezzül edip ehl-i zikirle me’nûs olurlar. (Hz. Yûsuf a.s.) «Allah, geniş yollar edinip dolaşabilesiniz diye, yeryüzünü sizin için bir sergi yapmıştır.» (Nuh Sûresi: 19-20)

Hz. Yusuf iftira uğrayıp zindana düşünce şöyle dua etmiştir:

رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ وَإِلاَّ تَصْرِفْ عَنِّي كَيْدَهُنَّ أَصْبُ إِلَيْهِنَّ وَأَكُن مِّنَ الْجَاهِلِينَ

Duanın Türkçe Okunuşu: "Rabbis-sicnu ehabbu ileyye mimmâ yed’ûnenî ileyhi ve illâ tasrif 'annî keydehünne asbü ileyhinne ve ekünminel-câhilîn"
    Meal: : "Ey Rabbim! Bana zindan, bunların benden istediklerinden daha iyidir! Eğer onların hilelerini benden çevirmezsen, onlara meyleder ve cahillerden olurum!"

Hz. Yusuf (a.s.) Zindandan Çıkıp Mısır'a hazine bakanı olunca şöyle dua yapmıştır:

بِّ قَدْ آتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِن تَأْوِيلِ الأَحَادِيثِ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ أَنتَ وَلِيِّي فِي الدُّنُيَا وَالآخِرَةِ

تَوَفَّنِي مُسْلِمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ

Okunuşu: Rabbi kad âteytenî minel mulki ve 'allemtenî min te’vîlil-ehâdîsi, fâtıras-semâvâti vel-ardı ente veliyyî fîddunyâ vel-âhırati, teveffenî muslimevve elhıknî bissâlihîn

Anlamı: " Ey Rabbim! Sen bana dünya mülkünden nasip verdin ve bana yüyaların tabirinden ilim öğrettin. Ey gökleri ve yeri yoktan var eden Rabbim! Benim velim sensin, benim canımı müslüman olarak al ve beni salih kulların arasına kat!"

(Yusuf, 12/33)

(Yusuf, 12/101)