Biyografi Hz. Yusuf Aleyhisselamın Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Lasey tarafından 20 Ekim 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Hz. Yusuf Peygamberin Hayatı

Hz. Yusuf (a.s), Yakup Peygamber'in (a.s) on iki oğlundan biridir. Hz. Yusuf (a.s) güzel yaratılışı, zeki ve yetenekli bir çocuktu. Hz. Yakup (a.s), Yusuf'u çok sever ve ona ilgi gösterirdi. Bir gece, Hz. Yusuf (a.s) bir rüya gördü. Bu olay, Kur'an-ı Kerim'de şöyle anlatılır: "Bir zamanlar Yusuf, babasına (Yakub'a) demişti ki: Babacığım! Ben (rüyamda) on bir yıldızla Güneş'i ve Ay'ı gördüm. Onları bana secde ederken gördüm. Babası) : Yavrucuğum, dedi rüyanı sakın kardeşlerine anlatma; sonra sana bir tuzak kurarlar!.. (Yusuf suresi 4-5. )

Yusuf'un (a.s), babasından gördüğü ilgi, onun diğer kardeşlerini kıskançlığa itmişti. Bir süre sonra, babalarından izin alarak gezip eğlenmek amacıyla Yusuf'u kırlara götürdüler. Onu orada bir kuyuya attılar. Babalarına da Yusuf'u (a.s) bir kurdun öldürdüğünü söylediler. Onun gömleğini bir hayvanın kanına bulayıp babalarına gösterdiler. Hz. Yakup (a.s), bu olaya son derece üzüldü ve ağlamaktan gözleri görmez oldu.

Yusuf ise yolda geçen bir kervan tarafından bulundu. Kuyudan çıkarılarak Mısır'a götürüldü. Çok güzel bir çocuk olan Yusuf, Mısır'ın maliye işlerinden sorumlu veziri tarafından satın alındı.

Hz. Yusuf (a.s), kendisini satın alan vezirin evinde itina ile büyüdü. Kısa süre sonra çok güzel bir delikanlı oldu. Yüce Allah (c.c.), Hz. Yusuf'a (a.s) rüyaların yorumunu öğretmişti. Kur'an'da bu husus şöyle anlatılmıştır:

"...İşte böylece (Mısır'da adaletle hükmetmesi) ve kendisine (rüyadaki) olayların yorumunu öğretmemiz için Yusuf'u o yere yerleştirdik... İşte güzel davrananları biz böyle mükafatlandırırız." (Yusuf Suresi 21-22.)

Hz. Yusuf, (a.s) o kadar güzeldi ki görenler hayran oluyordu. Kendisini satın alan vezirin hanımı da ona hayrandı ama Hz. Yusuf ona ilgi göstermedi. Çünkü o ahlaklı bir insandı. Allah'ın (c.c) emrine uymamanın kötü bir şey olduğunun bilincindeydi. O, kendisini kuyudan kurtaran Rabbine karşı gelmenin yanlış olduğunu biliyordu. Bu sebeplerle Hz. Yusuf (a.s), şeytanın aldatmalarına uymadı, ahlaklı ve iffetli davranma yolunu seçti. Bu durumu gururuna yediremeyen vezirin hanımı Hz. Yusuf'a (a.s) iftira attı. Bu nedenle Hz. Yusuf (a.s) hapse atıldı.

Bir gün Mısır hükümdarı bir rüya gördü ve hiç kimse onun rüyasını yorumlayamadı. Ancak zindanda Hz. Yusuf'la (a.s) birlikte kalan ve daha sonra hapisten çıkıp hükümdarın yakınında çalışan bir kişi , Hz. Yusuf'u (a.s)hatırladı. Kendisinin bir rüyasını doğru yorumlayan Hz. Yusuf'u (a.s) çağırmasını, hükümdara söyledi. Bunun üzerine Hz. Yusuf (a.s) hükümdarın huzuruna getirildi. Hükümdar ondan gördüğü rüyayı yorumlamasını istedi. Hz. Yusuf (a.s), hükümdarın rüyasını yorumladı. Buna göre yedi yıl bolluk, arkasından yedi yıl kıtlık olacağını; bolluk yıllarında ürünlerin iyi depolanması gerektiğini, böyle yapılırsa sonraki kıtlık yıllarında sıkıntı çekmeyeceğini, rüyanın yorumunun bundan ibaret olduğunu hükümdara aktardı. Bunun üzerine hükümdar, Hz. Yusuf'u (a.s) zindandan çıkardı.

Hükümdar, Hz. Yusuf'un (a.s) rüya yorumundan çok etkilendi. Onu maliye bakanı yaptı. Hz. Yusuf (a.s) maliye bakanı olduktan sonra aldığı tedbirlerle ülkeyi uzun süre kıtlık sıkıntısından kurtardı.

Diğer bölgelerde olduğu gibi Yakup Peygamber'in (a.s) yaşadığı bölge de kıtlıktan etkilenmişti. Hz. Yakup (a.s), yardım almak için oğullarını Mısır'a gönderdi. Hz. Yusuf (a.s), yardım istemeye gelen kardeşlerine kendini tanıttı. Onlara sevgi gösterdi, merhametli davrandı. Gömleğini kardeşleriyle babasına gönderdi. Buna çok sevinen Hz. Yakup (a.s), büyük bir hasretle oğlunun gömleğini gözlerine sürdü. Bu olayla birlikte gözleri yeniden görmeye başladı. Sonunda hep birlikte Mısır'a giderek Hz. Yusuf'un (a.s) yanına yerleştiler.

Yüce Allah (c.c), Hz. Yusuf (a.s) kıssası ile insanlara kıskançlığın ve iftiranın kötülüğünü, affediciliğin ise büyük bir fazilet olduğunu anlatır. Hayatın çeşitli sıkıntıları olduğunu fakat Allah'tan (c.c.) yardım isteyerek sabredildiğinde insanın güzelliklere kavuştuğunu gösterir.

Son düzenleme: 20 Ekim 2016