Hz. Osman’ın (r.a.) Halifelik Dönemi Kısaca

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Lasey tarafından 21 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hz. Osman’ın (r.a.) Halifelik Dönemi

    Hz.-Osman’ın-r.a.-Halifelik-Dönemi.


    Hz. Osman (r.a.), ağır bir şekilde yaralanan Hz. Ömer’in (r.a.) aralarından birini halife seçmek üzere görevlendirdiği altı kişilik şûranın üyelerinden biriydi. Üyeleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) cennetle müjdelediği on kişi (aşere-i mübeşşere) arasından olan bu şûra, Hz. Osman’ı (r.a.) halife seçti.
    Hz. Osman’ın (r.a.) on iki yıl süren hilafeti, Sükûnet Dönemi (24-29/644-649) ve İslâm tarihinin ilk büyük fitnesinin yaşandığı, halifenin şehadetiyle sonuçlanan Karışıklık Dönemi (30-35/650-656) olarak iki safhaya ayrılmıştır.Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) vahiy kâtiplerinden biri olan Hz. Osman (r.a.), Hz. Ebû Bekir’in (r.a.) halifeliği döneminde de onun kâtipliğini yaptı ve müşavirleri arasında yer aldı. Daha sonra Hz. Ömer’e (r.a.) danışmanlık yaptı.


    Hz. Osman’ın (r.a.) halifeliğinin son iki yılına kadar fetihler devam etmiş, bütün İran İslâm hâkimiyetine alınmış; ardından Tohâristan’a kadar uzanan topraklar, bugünkü Afganistan sınırları içinde kalan Belh, Herat ve Tûs gibi şehirler alınmış, diğer tarafta İrmîniye’nin, Gürcistan’ın, Dağıstan’ın, Azerbaycan’ın, Arrân bölgesinin ve Tiflis’in fethi gerçekleşmiştir.

    Kuzey Afrika’da ise fetihler Tunus ve çevresine kadar genişler. Mısır’ın güneyinde, günümüzde Sudan topraklarında kalan Dongola’da hüküm süren Makarra Krallığı (31/ 652) egemenlik altına alınır. Kıbrıs fethi gerçekleştirilir ve adaya 12.000 asker yerleştirilir. Yine İskenderiye açıklarında Bizans donanmasına karşı kazanılan “Zâtü’s-savârî” adı verilen büyük zafer neticesinde (31/652 veya 34/655) Doğu Akdeniz’de hâkimiyet Müslümanların eline geçer.