Hz. Ömer'in duası Cesareti ve adaleti ile tanınan ikinci İslam Halifesi Hz. Ömer’den (radıyallahu anh) dualar… Hz. Ömer (radıyallahu anh) halife olup minbere çıktığı vakit ilk sözü şu dua olmuştur: “Allah’ım! Ben sert tabiatlı bir kulunum, beni yumuşak huylu eyle; zayıfım, beni kuvvetlendir; cimriyim beni cömert kullarından eyle!” (Suyuti, Tarihu’l-Hulefa, s. 129) “Ey Allah’ım! Beni ansızın yakalamandan, gaflet içerisinde bırakmandan ve gafillerden kılmandan Sana sığınıyorum.” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 82) “Allah’ım! Amelimi salih kıl. Yalnızca Sen’in için olan halis bir amel eyle ve onda başkası için hiçbir hisse bırakma! (Riya ve süm’aya düşürme!)” (Ali el-Müttaki, II, 675/5041) “Allah’ım! Canımı ebrardan olan kullarınla beraber al! Beni şerlilerden eyleme! Beni Cehennem azabından koru! Beni hayırlı ve seçkin kullarına ilhak eyle!” (İbn Sa’d, III, 331) “Allah’ım, zenginliğimi kalbime koy, Sen’in katındaki lutuflara rağbet ettir, bana ihsan ettiğin rızıkları bereketli kıl ve beni haramlardan müstağni eyle!” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 81) “Allah’ım! Dünyayı bize süsledin ve ondan sonrasının dünyadan daha hayırlı olduğunu haber verdin! Bizim nasibimizi daha hayırlı ve daha kalıcı olan tarafta kıl!” (İbn-i Ebi Hatim, Tefsir, II, 612; Süyuti, ed-Dürrü’l-mensur, II, 295) Hz. Ömer (radıyallahu anh) sık sık: “Ey Allah’ım! Bize afiyet ver ve bizi affeyle!” diye dua ederdi. (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 81) Hz. Ömer'in Gece Duası Hz. Ömer (radıyallahu anh), gece teheccüd namazı için kalktığında şöyle dua ederdi: “Ya Rabbi, bulunduğum yeri görüyorsun, ihtiyacımı biliyorsun! Allah’ım beni huzurundan ihtiyacı görülmüş, her türlü korku ve tehlikelerden kurtulmuş, Sen’in emirlerine derhal icabet eden, duası kabul edilen, hatalarını affettiğin ve kendisine rahmet ettiğin bir kulun olarak döndür!” Namazını bitirince de: “Allah’ım, dünya üzerinde baki kalan bir şey göremiyorum, orada müstakim (dosdoğru) bir hal de yok. Allah’ım beni dünyada ilimle konuşan, hikmetle susan kullarından eyle! Allah’ım, bana fazla dünyalık verme ki azmayayım, zor durumda da bırakma ki (ibadet ve vazifelerimi) unutmayayım. Şüphesiz az olup da kifayet miktarı olan mal, çok olup da (ibadet, zikir ve mes’uliyetlerden) gafil bırakan maldan daha hayırlıdır.” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 82) Hz. Ömer'in yağmur duası Kıtlık senesinde Ömer (r.a) Resul-i Ekrem'in (sallallahu aleyhi vesellem) Mescid’inde gece yarısı namaz kılıyor: “Allah’ım! Bizi kıtlıkla helak etme! Bizden belayı kaldır!” diye dua ediyor ve bu duayı tekrarlayıp duruyordu. (İbn Sa’d, III, 319) Saib ibn-i Yezid (radıyallahu anh) şöyle der: Kıtlık yılında Hz. Ömer’in üzerinde bir elbise gördüm, tam on altı tane yaması vardı… Şöyle dua ediyordu: “Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i benim yüzümden helak etme!” (İbn Sa’d, III, 320) Hz. Ömer'in Cenaze Duası Ömer (radıyallahu anh), cenaze namazı kıldıktan sonra şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Şu kulun dünyadan ayrılmış, dünyayı geride kalanlara bırakmıştır. O, Sana muhtaç, Sen ise ondan müstağnisin. Dünyada iken, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in de Sen’in kulun ve rasulün, olduğuna şehadet ederdi. Ey Allah’ım! Onu affeyle, kusurlarını görmezden geliver ve onu Peygamber’ine kavuştur!” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 126) Cenazeyi defnedip mezarını düzledikten sonra da: “Allah’ım! aile efradını, malını ve akrabalarını Sana teslim etti. Günahları pek büyüktür. Onu affeyle!” derdi. (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, IV, 56) Ömer (radıyallahu anh) son haccını yaptıktan sonrası Ebtah’ta küçük taşlardan bir yığın yaptı ve elbisesinin bir tarafını onun üzerine sererek yaslandı ve ellerini semaya kaldırıp: “Allah’ım! Yaşım ilerledi, kuvvetim zayıfladı, tebaam çoğalarak her tarafa yayıldı. Sana karşı bir kusur işlemeden ve ihmalkarlığa düşmeden beni huzuruna al!” diyerek dua etti. (Muvatta’, Hudud, 10; Hakim, III, 98/4513)