Hz. Muhammed'in (s.a.v.) özel bir giyim şekli olmuş mudur?

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 5 Nisan 2017 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Peygamber Efendimiz (asm) giyim-kuşam konusunda şu ölçüleri vermiştir:
    • İsraftan sakınmak,
    • Giyinmeyi; kibir, gurur, azamet ve gösteriş vesilesi yapmamak,
    • İçinde bulunan sosyal sınıfın imkân ve şartlarına uygun biçimde giyinmek.

Peygamber Efendimiz’in (asm) kıyafetlerinde tercih ettiği renkler
    Beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir. Ancak kendileri (asm) iklim icabı beyaz rengi tercih ettikleri gibi Müslümanların da beyaz giymelerini tavsiye etmişlerdir.
    “Sizlere beyaz elbiseyi tavsiye ederim. Dirileriniz beyaz elbise giysin; ölülerinizi de beyaz bez ile kefenleyin. Zira o, sizin giyeceklerinizin en hayırlısıdır.” (Ahmed Bin Hanbel)
    Ebu Rimse’den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir:
    “Resulullah (asm) iki yeşil elbise giyinmiş olarak yanımıza çıkmıştı.” (Müslim)

Peygamber Efendimiz’e (asm) elbiselerin en sevimlisi gömlekti

“Resulullah’a (asm) elbisenin en sevimlisi gömlekti.” (Buhari, Ebu Davud)
    Ümmü Seleme (ra) :
    “Resulullah (asm) nezdinde en sevimli giyecek kamis (gömlek) idi. Peygamber Efendimiz’in (asm) gömleklerinin kol uçları bileklerine kadardı. Yakasız gömlek giyerdi.” (Peygamberimiz’in Şemaili)

Peygamber Efendimiz (asm) hırka giymeyi de severdi

Enes’den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir:
    “Resulullah’ın (asm) en çok sevdiği elbise yemen kumaşından dokunmuş hırka idi.” (Tirmizi, Ebu Davud)

Peygamber Efendimiz’in (asm) yünden dokunmuş kıyafet giydikleri de olmuştur

Peygamber Efendimiz (asm) pamuktan yapılmış giyecekler yanında yünden dokunmuş elbise de giymiştir. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Peygamber Efendimiz (asm) siyah sarık kullanırdı

"Arar Bin Hureys’den (ra) şöyle demiştir:
    Ben, Peygamber’i (asm) minber üzerinde hutbe okurken ve başında siyah bir sarık varken gördüm.” (Müslim)
    İbn-i Ömer’den (ra) rivayet edildiğine göre:
    Peygamber (asm) Mekke'nin fetih günü başında siyah bir sarık olduğu halde (Mekke'ye) girdi." (İbn-i Mace)
    Bu hadisler, siyah sarık giymenin müstehaplığına delalet eder. Bu müstehaplık hem hutbe ve namaz ibadeti yapılırken hem de sair zamanlara şümullüdür.

Peygamber Efendimiz (asm) sarığının bir ucunu omuzlarının arasına sarkıtırdı

İbn Ömer’den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir:
    “Resulullah (asm), sarık sardığı zaman sarığın ucunu iki omuzu arasına sarkıttı.” (Nesai, Ebu Davud)
    Amr Bin Hureys’den (ra) şöyle söylemiştir:
    Resulullah (asm), başında siyah bir sarık ve sarığın uçlarını omuzları arasına sarkıtmış vaziyette gözlerimin önündedir, sanki O'na (asm) bakıyorum." (İbn-i Mace)
    Medineli bir ihtiyar, şöyle demiştir:
    Ben Abdurrahman Bin Avf’ı (ra):
    "Resulullah (asm) bana sarık sardı. Uçlarının birini önüme (diğerini de) arkama sarkıttı." derken işittim.” (Ebu Davud)

Peygamber Efendimiz’in (asm) yeni elbise giydiğinde yaptığı dua

Resulullah (asm) yeni bir elbise giydiği zaman o elbiseyi sarık gömlek vs. olarak ismini belirtir ve şöyle dua ederdi:
    “Allah’ım sana hamdolsun, bunu bana sen giydirdin senden bu elbisenin hayrını ve hayırda kullanılmasını istiyorum şerrinden ve şerde kullanılmasından da sana sığınırım.” (Ebu Davud)