Peygamber Efendimizin Ecel Ve Ölümle İlgili Hadisleri Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: uinsan iki şeyden nefret eder: Ölüm, oysa ölüm mümin için, fitneden, kargaşadan daha iyidir. Az mal, oysa az malın hesabı da az ve kolay olur. Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Cenazeleri acele götürünüz! Eğer iyi ise, bir an önce yerine ulaştırmış olursunuz, kötü ise, bir an önce sırtınızdan atıp, rahatlarsınız. Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: insan, yanıbaşında doksan dokuz ölüm olduğu halde tasvir edilmiştir. Bu ölüm tehlikelerini atlatırsa, ihtiyar olur ve sonunda ölür.Mutarrif radıyallahu anh. (Tirmizi.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Hiçbiriniz, başına gelen bir zarardan dolayı, sakın ölümü dilemesin. Mutlaka böyle bir şey yapması gerekiyorsa, şöyle dua etsin: Allahım! Yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat. Ölmek benim için daha iyi ise, canımı al! Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Cenaze gördüğünüz zaman kalkınız, sizi geride bırakıncaya kadar ayakta bekleyiniz.u(Ebu Hureyre radıyallahu anh. Buhari.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Kim bir mezar kazarsa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. (Amir radıyallahu anh. Buhari.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, bir ölüyü gömdükten sonra şöyle dua etti: (Cabir radıyallahu anh. Taberani.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Vasiyet edecek bir malı bulunan müslümanın, vasiyeti yanında olmaksızın üst üste iki gece geçirmeye hakkı yoktur.u(İbn Abbas radıyallahu anh. Nesei.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Kişinin, yaşarken bir para sadaka vermesi, ölürken yüz para sadaka vermesinden daha hayırlıdır. (İbn Ömer radıyallahu anh. Buhari.) Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ne bir dinar, ne bir dirhem, ne bir köle, ne bir cariye bırakmadı. Ondan kalan, bir binek, bir silah ve Allah için verdiği bir tarladan ibarettir.(Saad radıyallahu anh. Buhari.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Kabir, ahiret konaklarının ilkidir. Kim orada kurtulursa, artık gerisi kolaydır. Kim de orada kurtulamazsa, gerisi ondan daha zordur.(Ebu Hureyre radıyallahu anh. Nesei.) Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Eğer siz, lezzetleri yok eden ölümü ansaydınız, bu kadar çok konuşmazdınız. O lezzetleri yıkanı çokça anın! (Hani radıyallahu anh. Tirmizi.)