Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslümanlara çevre temizliğiyle ilgili ne gibi tavsiyeler vermiştir?

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 9 Mayıs 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslümanlara çevre temizliğiyle ilgili ne gibi tavsiyeler vermiştir?

    Yaşadığı çevreyi güzelleştirme konusunda hassas olan Peygamberimiz (s.a.v.), özellikle ağaç dikilmesi ve doğanın korunması konusunda insanlara nasihat ederdi. Onun “Biriniz elinde bir fidan olduğu sırada kıyamet kopacak olsa, onu dikmeye gücü yeterse diksin.” buyruğu, ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ağaç diken bir insanın bu davranışının onun dünyasına olduğu gibi ahiretine de büyük faydalar sağlayacağı müjdesini vererek şöyle buyururdu: “Bir Müslüman bir ağaç diker veya bir tohum eker de bunların ürünlerinden bir kuş veya hayvan yiyecek olursa, bu onun için bir sadaka olur.” “Bir Müslüman bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenilen mutlaka onun için sadakadır. Ondan yabani hayvanların yediği sadaka, kuşların yediği dahi onun için sadakadır. Bir kimse o ağacı (meyvesini yiyerek) azaltırsa, bu dahi onun için mutlaka sadaka olur.”

    Peygamberimiz çevreyi kirletenleri uyarır, “Allah temizdir, temizliği sever; cömerttir, cömertliği sever. Avlularınızı temizleyin…” buyururarak çevrenin temiz tutulması konusunda insanları bilinçlendirmeye çalışırdı. Medeniyeti, insanca davranmayı ve temizliğin her türlüsünü insanlara öğretmeye çalışırdı.

    İnsanların ortak kullanma alanlarını ve topluma ait diğer nimetleri temiz tutmanın gerekliliğini öğretirdi. Çevresini kirleten insanlara hem Allah’ın (c.c.) hem de zarar gören insanların lanet edeceğine vurgu yaparak insanları şöyle uyarırdı: “Lanete sebep olan üç şeyi yapmaktan; su yollarına ve kaynaklarına, yol ortasına, gölgelik yerlere abdest bozmaktan sakınınız.” Olur olmaz her yere tuvalet ihtiyacının giderilmesinden hoşlanmazdı. Zamanla kokuşup hastalık kaynağı hâline dönüşmesi ve toplum sağlığını tehdit etmesi tehlikesi olduğundan özellikle durgun suların kirletilmesini ve oralara tuvalet ihtiyacının giderilmesini yasaklar; “Sizden biriniz sakın durgun suya abdest bozmasın, (ola ki) biraz sonra ondan yıkanıp boy abdesti alır.” buyururdu. Rastgele her yere tükürülmesinden de hoşlanmazdı. Hapşıran bir kimsenin ağzını eliyle kapatmasını, emrederdi.