Hz Muhammed ilk vahiy nerede ne zaman ve nasıl gelmiştir

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Beyza tarafından 10 Mart 2014 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

İlk Vahiy Peygamberimize Ne Zaman Gelmiştir

Vahi kavramı, kalbe gerçeği atmak, ilham etmek, seri ve süratle gelen işaret anlamına gelir ki, açık olmaktan daha çok gizli bildirmek anlamında bir kavramdır. vahi. Allah tarafından beygamberlere haber ulaştırmayı ifade eder.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)ilk vahiy, Ramazan ayında Hira mağarasında almıştı. 35 yaşından itibaren her yıl ramazan ayında Hiramağarasına Allah'ı tevekür etmek ve ibadet etmek için gidiyordu. Miladi 610 yılının Ramazan ayında, kendisi 40 yaşında iken, yine ibadet ve tefekkür için gittiği Hira mağarasında farklı bir durumla karşı karşıya geldi. O yaşadığı bu olağanüstü durumu şöyle dile getirmektedir.

Peygamberimiz çok korkmuştu. Cebrail ona “Oku!” dedi. Peygamberimizde korku ve heyecan içinde ben okuma bilmem diye seslendi. Bu konuşmayı üç kez tekrarladı. Üçüncüsünde Peygamberimiz, “Ne okuyayım?”dedi. cebrail ona Alâk suresinin ilk beş ayetini okudu:
    “Yaratan rabb’inin adıyla oku!O,insanı aşılanmış bir yumurtadan yarattı.Oku, rabbin sonsuz iyilik sahibidir.Kalemle (yazmayı)öğreten odur.İnsana bilmediğini öğreten odur.”

Cebrail alak suresinin ilk 5 ayetini okuduktan sonra Peygamberimiz ayetleri heyecanlı bir şekilde tekrarlayarak evine geldi. Yatağına yattı ve Hz. Hatice’den üzerini örtmesini istedi. Rahatlayıp sakinleşince yaşadığı olayı eşi Hz. Hatice’ye anlattı. Hz. Hatice ona:

“Korkma! vallahi Allah seni yalnız bırakmaz. Çünkü sen akrabanı gözetirsin. Fakirlere ve muhtaçlara yardım eder, misafire ikram edersin. Doğru konuşur, halka yardım edersin.” diyerek onu sakinleştirdi.