Hz. İsmail hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 25 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Hz. İsmail kısaca özeti

İsmail aleyhisselam,Filistin, Suriye doğdu. Babasi H.z İbrahim aleyhisselam, Allahü Tealanın emriyle, annesi Hacer Hatunla birlikte Mekke' ye götürdü . Bir rivayete göre İbrahim aleyhisselam Hacer Hatunu Kâbe' nin bulunduğu yere bırakınca Sen bizi kime bırakıyorsun. Bize kim bakacak ? sorusuna H.z İbrahim aleyhisselam Ben sizi Allah' a bırakıyorum" demiştir. Hacer Hatun bunu duyunca:"O zaman işini yaptıysan gidebilirsin" demiştir. Hacer Hatun su ararken, şimdiki zemzem kuyusunun yerinde yatan İsmail aleyhisselam tepindi. Hacer Hatun oğluna su verebilmek için yedi kez Safa ile Merve arasında koşuşturdu. ise de su bulamadı. Cebrail aleyhisselam ın vurduğu yerden Zemzem suyu çıktı. Hacer Hatun burada yaşarken, Yemen tarafından Cürhüm kabilesi gelip Mekke' nin bulunduğu yere yerleştiler.
    H.z İbrahim bir ara bir rüya gördü. Bu Yüce Allah' ın bir vahyi idi. Ona oğlu İsmail' i kurban etmesi emrolunmuştu. Bunun üzerine henüz 12 yaşında bulunan Hz. İsmail' i, Mekke' de Sebir dağının eteğinde tenha bir yere götürdü. Onu Allah rızası için kurban etmek istiyordu. İsmail aleyhisselam da:" Babacığım , emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun diyordu. Bu Allah yolunda fedâkarlığın en yüksek bir nişanı idi . Ama, Allahü Teâlâ rüyasında sadakat göstermesi üzerine ona bir koç ihsan buyurdu. İsmail aleyhisselam böylece kurban edilmekten kurtuldu. Kurban bayramını da biz müslümanlar da o yüzünden yerine getirmeliyiz.
    Hz. İsmail gençlik çağına gelince, Cürhümlülerden iki defa evlendi . Daha sonra tekrar Mekke' ye gelen İbrahim aleyhisselamla birlikte Kâbe-i Muazzamayı inşâ ettiler ve hac ibadetini yaptılar . İsmail aleyhisselam Yemen kabilelerine (Cürhüm kabilesi) ve „Amalika" denilen eski bir kavme peygamber olarak gönderildi. İnsanlara babası Hz. İbrahim' e bildirilen dinin hükümlerini tebliğ etti ve daveti 50 yıl sürdü. Buna rağmen malesef çok az kişi iman etti. İshak aleyhisselamı yanına davet edip kızını onun oğlu İlyas' a nikahla dive bazı vasiyetler de bulundu. Babası İbrahim aleyhisselam' ın ölümünden 40 sene sonra , 133 veya 137 yaşlarında iken Mekke' de vefat etti. bir rivayete göre Mescid-i Haram' da Kabe-i Muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan Hatim denilen yere defn edildi.