Hz İbrahim Özellikleri

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 18 Kasım 2013 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Hz İbrahim Özellikleri İle İlgili Ayetler

Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor:

Hz. İbrahim Allah’ın, kendisini "dost edindiği" bir elçidir. Allah pek çok ayette Hz. İbrahim’in üstün ahlakını övmüştür. Müminlere güzel ahlakı ile örnek olan Hz. İbrahim Allah’a gönülden yönelip dönen, yumuşak huylu, Allah’a karşı içli, cesur, sözünde doğru bir insandır.

Hatırlayın ki bir vakit İbrahim'i Rabbi bir takım kelimelerle (emir ve yasaklarla) imtihan etti. İbrahim o kelimeleri tamamen yerine getirdi. Allah:Ben seni insanlara imam yapacağım buyurdu. İbrahim:Benim zürriyetimi de imam yap diye yalvardı. Allah:Senin zürriyetinden olan zalimler benim ahdime (imametime) asla nail olamaz buyurdu. (Bakara: 124) buyurdu.

Gerçek şu ki, İbrahim (tek başına) bir ümmetti; Allah’a gönülden yönelip itaat eden bir muvahhiddi ve o müşriklerden değildi. O’nun nimetlerine şükrediciydi. (Allah) Onu seçti ve doğru yola iletti. Ve Biz ona dünyada bir güzellik verdik; şüphesiz o, ahirette de salih olanlardandır. (Nahl Suresi, 120-122)

Gerçekten İbrahim'e insanların en yakını, zamanında ona bağlı olanlarla, şu Rasul (Hz. Muhammed) ve ona, iman edenlerdir. Allah mü'minlerin yardımcısıdır. (ali İmran: 3/68)
    İbrahim ne bir yahudi, ne de hıristiyandı. Fakat Allah'ı bir tanıyan gerçek bir müslümandı ve müşriklerden de değildi; (ali İmran: 3/67)

Allah'ın Rasûlü (s.a.v) sahih bir hadisde şöyle buyurmuştur:
    Hiç şüphesiz, İbrahim insanların en hayırlısıdır! (Müslim, Fedail: 150.)