Hz.Halid Bin Velid (r.a) Kimdir

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Ağustos 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Hz.Halid Bin Velid (r.a) Kimdir

Halid Bin Velid (r.a) cahiliye devrinde Kureyş'in eşrafından idi.Hudeybiye umresine kadar bütün muharebelerde müşrikler safın da yer almıştır.Hicretin 7. senesi Hayber'in fethi nden sonra -yahut Mekke'nin fethinden sonra- Müslüman olmuş,İslam'a pek çok hizmetler etmiştir.

Hz. Ebu Bekir (r.a) zamanında Yemame'nin fethi ve yalancı peygamber Müseyleme'nin öldürülmesi,mürtedlerin ve zekat vermek istemeyenlerin te'dibi (itaat ettirilmesi) için ordunun başında gönderilmiştir.Hz. Ömer'in hilafeti zamanında da Yermük'te ve İran cephesinde pek çok muharebelerde bulunmuştur.

Yermük muharebesinde kaybolan takkesini ısrarla aratıp buldurmasının sebebini şöyle izah eder:

''Peygamber Efendimiz (s.a.v) veda haccından sonra saçlarını tıraş ettirdiğinde bütün insanlar saçlarından bir tutam alabilmek için yarışıyorlardı.

Ben onları, Resulüllah Efendimiz'in mübarek alnındaki saçından alarak geçtim ve bu saçı takkemin içine koydum. Bununla girdiğim hiçbir muharebe yoktur ki Allah'u Teâlâ’nın nusreti ile galip gelmiş olmayayım.''

Hicretin 21. senesi, Hz. Ömer'in hilafeti devrinde, Humus’ta vefatı esnasında söylediği şu sözleri ibret vericidir:

''Yüz küsür savaşa katıldım. Vücudumda bir kılıç darbesi veya bir ok yarası yahut bir mızrak yarası olmayan bir karış yer yoktur. Şimdi döşeğimde ölüyorum. Şu halim, korkaklara ibret olsun da ölüm korkusu ile harp meydanından kaçmasınlar.''

Peygamber Efendimiz, Mute harbindeki muvaffakiyeti sebebiyle şanında ''Halid Bin Velid Allah'ü Teâlâ’nın kâfirler üzerine çektiği kılıçlardan bir kılıçtır.'' buyurmuşlardır.

Hz. Halid (r.a) şehit olsaydı Allah'ın kılıcı kırılmış olacaktı. Bu mümkün olmadığı için çok arzuladığı şehadete kavuşamamıştır.