Hz. Alinin Hayatı ve Kişiliği

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Ağustos 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hz. Alinin Hayatı

    Hz. Ali (as) hicretten 23 yıl önce Recep ayının onüçüncü gününde Mekke´de Kâbe´nin içinde dünyaya geldi. Babası Ebu Talib annesi Esat Kızı Fatime´dir. 6 yaşında iken Peygamberimiz onu kendi evine götürdü. Terbiye ve himayesini bizzat kendisi üstlendi. Hz. Ali (as) Peygambere ilk iman getiren kimsedir. O her zaman Hz. Peygamber (sav) ile beraberdi.

    Hz. Muhammed (sav) Medine ye hicret ettiği gece Kâfirler Peygamberin evine gelipte onu öldürmek istediklerinde Hz. Ali (as) yatağına yatmıştı. Hz. Ali (as) Peygamberin kızı Hz. Fatime (as) nin eşi idi. Hz. Muhammed (sav) Medine ye hicret ettiğinde müminler arasında kardeşlik bağı icat etti ve Hz. Ali (as) mı kendi kardeşi olarak seçti.

    Resulullah döneminde gerçekleşen savaşların çoğunda, Müslümanların zaferi, Hz. Ali (as) nin kılıcıyla gerçekleşmiş, bu savaşlardaki fetihleri yüzünden Hz. Muhammed (saav) ´´Ali´den yigit ve Zülfikar´ dan başka kılıç yoktur,, diyen Hadis´i Kudsî de Hz. Ali (as) yi övmüştür. Yine Hendek savaşında, İslam ordusuna korku ve dehşetin hâkim olduğu bir sırada, müşriklerin en büyük kahramanı olan Amr bin Abdeved´i yere seren Hz. Ali (as) nin kılıç vuruşu, hadislere göre bütün insan ve cinlerin ibadetinden daha faziletli bilinmiştir.

    Caferi inancına göre, Hz. Ali (as) ilahi emir gereği Hz. Peygamber (sav) rin halifesi olan 12 masum İmamların ilkidir. Maide Suresinin 67. Ayetine göre Hz. Muhammed Mustafa (sav) son veda Hac´cında Hz. Ali (as) yi kendi yerine Halife seçmiştir. Ama Hz. Peygamberden sonra bazı sebeplerden dolayı ilk 3 halife döneminde Hz. Ali (as) hilafet zahiriyesi tahakkuk etmemiştir.

    Hz. Ali (as) Üçüncü Halife´den sonra Hicretin 35. yılında Müslümanların halifesi oldu. Hz. Ali (as) her şeyden önce geçmişteki valilerin çoğunun iş başında olmalarını uygun görmeyince, onları azledip layık gördüğü kimseleri tayin etti. Bu arada bir takım insanlar şahsi çıkarları için ona muhalefet edip Cemel, Siffin ve Nehrevan savaşlarında ona karşı savaştılar.

    Hz. Ali (as) Takvada, hakka ibadet etmekte, cesarette, yiğitlikte ashap arasında tekti. Hz. Ali (as) hakkı ve ilahi kanunu icra ediyor, her zaman için Hz. Ali (as) adaleti icra etmekte hiç bir kimseye bir ayrıcalık tanımaz, yakınlarına bile müsamahalı davranmaz, herkese bir gözle bakardı.

    Hz. Ali (as) İlimde ashabın en bilgilisi idi. Hz. Muhammed Mustafa (sav) ´´ Ben ilmin şehriyim, Ali´de kapısıdır,, buyurmuştur. Üç halife döneminde şer´i meselelerin çözümü için ona müracaat edilirdi. Nehcül Belaga kitabı onun hutbe, mektup ve sözlerinden bir kısmını içermektedir.

    Hz. Ali (as) hicretin 40. yılında Ramazan ayının 19. gününün sabahı Kufe camiinde sabah namazını kılarken İbn-i Mülcem'in zehirli kılıcıyla aldığı darbe sonucu Ramazan´ın 21. günü şehit olmuştur. Hz. Ali (as) nin Türbesi Irak´ın Necef Şehrindedir.