Hudeybiye Antlaşması Kısaca

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 14 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hudeybiye Antlaşması Kısaca

    hudeybiye-antlasmasi.

    Hudeybiye Antlaşması:


    Hendek Savaşı’ndan sonra aylar geçti. Hicretin altıncı senesi oldu. Muhacirler altı senedir Mekke’den uzakta, doğdukları ve büyüdükleri şehre hasret kalmışlardı. Namazlarında yöneldikleri Kabe’yi ziyaretten yoksundurlar. Gönüllerindeki Mekke ve Kabe özlemi günden güne arttı.

    Kabe, müslümanlar için de Kureyş için de mukaddesti. Haram aylarda orada savaşmak da yasaktı. O halde niye ziyaret etmesinlerdi? Kureyş, niye müslümanların Kabe’yi ziyaretini engellesindi? Allah’ın elçisi de Mescid-i Haram’ı ziyaret etmeyi arzuluyordu. Resulullah (s.a.v) umreye (hac mevsimi dışında Kabe’yi ziyaret etmek) gitmek isteyenlerin hazırlanması talimatını verdi. Ayrıca, Müslüman olmayan Araplar’ın da bu kafileye katılabileceklerini söyledi. Bundaki amacı, Kureyş’e sadece ziyaret maksadı ile geldikleri mesajını vermekti. Kureyş, müslümanların umreyi bahane ederek savaş yapmaya geldikleri zannına kapılabilirdi.

    Zilkade ayında 1400 kişiyi aşan bir kafileyle yola çıktılar. Yetmiş kadar da kurbanlık aldılar. Medine’den uzaklaşmadan, ihramlarını giydiler. Savunma amaçlı olarak sadece kılıçlarını kuşandılar. Yolculuğa bu şekilde devam edildi. Kureyş, Allah’ın elçisinin 1000 kadar ihram giymiş insanla Mekke’ye geldiklerini haber alınca, tutumlarının ne olacağı konusunda karar alamadılar. Kureyş, Müslümanların umre için geldiklerine inanmadı. İhrama bürünerek umre yapacak insanların geri çevrilmesine de Kureyş tarihinde hiç rastlanmamıştı. Mescid-i Haram’da savaşmak da yasaktı. Kureş için tek çare, Müslümanlar Mekke’ye yaklaşmadan onları geri çevirmekti. Halid b. Velid ve Ebu Cehil’in oğlu İkrime Komutanlığında bir atlı birliği, müslümanların yolunu kesmek için yola çıktı.

    Kureyş müşrikleri, müslümanların gerçek gayesini anlamak için Resulullah’ın müttefiki Huzaa kabilesinden bir grupla birlikte görüşme yapmak üzere Büdeyl b. Verka’yı gönderdi. Bunlar, müslümanların sadece umre için geldiklerini, umrelerine müdahale edilmemesi gerektiğini belirttiler.

    Ancak Kureyş müşrikleri müslümanların niyetlerinin gerçek olmadığını düşünerek izin vermediler. Böylece anlaşma yapmaya karar verdiler.

    Kureyş’i temsilen Süheyl b. Amr başkanlığında bir heyet geldi. Hudeybiye Antlaşması yapıldı. Antlaşmaya göre, bu yıl Müslümanların umre yapmasına izin verilmeyecek, gelecek yıl Kureyşliler Mekke’yi üç gün boşaltacak ve Müslümanlar bu üç günde umrelerini yapacaklardı. İki taraf arasında on yıl savaş yapılmayacaktı. Müslümanlar, anlaşmadan sonra İslam’ı kabul eden Kureyşliler’i velisinin istemesi halinde iade edeceklerdi. Kısaca Hudeybiye Barışı ya da diğer adıyla Hudeybiye Antlaşması imzalandı.

    Antlaşmadan müslümanlar pek memnun olmadı. Müslümanların aleyhine görünen bu antlaşmayla, yahudilerle Kureyş ittifakı bozulmuş oldu. Kureyş, Müslüman toplumun varlığını tanıdı. Atlaşma sonrası Müslüman olan Kureyş gençleri Mekke’ye dönmedi. Medine’ye de gitmedi. Kureyş kervanlarının yolu üzerindeki Ays denilen yerde toplandılar. Kureyş kervanlarını taciz ettiler. Antlaşmadan kısa bir süre sonra müşrikler, iade maddesinin kaldırılmasını kendileri istediler.