Hendek savaşında hendek hangi yöne kazıldı

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 21 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Hendek savaşında hendek hangi yöne kazılmıştır

Rasulullah (sav) Mekke’deki hazırlıkları, Kureyş ordusu henüz hareket etmeden haber aldı. Ashabını toplayarak, bu korkunç saldırıya nasıl karşı koyacaklarını istişare etti. Müzakere sırasında, aslen İranlı olan Selman (Selman-ı Fârisî):

.Ya Resulallah, İran’da düşman saldırısından korunmak için, şehrin etrafına, hendek kazarlar. Biz de öyle yapalım, dedi. Esasen Medine’nin üç tarafı, evlerin yüksek dış duvarları, yalçın kayalıklar ve sık hurmalıklarla çevrilmişti. Düşman saldırısına karşı, sadece kuzey yönü açıktı. Bu tarafa da, düşmanın geçemeyeceği derinlikte bir hendek kazılırsa, savunma kolaylaşırdı.

Arablarca bilinmeyen bu savunma şekli uygun görüldü. Saldırıya elverişli olan kuzey tarafda hendek kazılacak yer işâretlendi.

Resulullah (sav), ashabını 10′ar kişilik gruplara ayırdı. Her grubun kazacağı kısmı belirledi. Mevsim kış, hava soğuktu. Esen rüzgar, hendekte çalışanların ellerini ayaklarını adeta donduruyordu. Medine’de kıtlık vardı. Müslümanlar üç gün bir şey yemeden aç çalıştılar. Resulullah (sav) bile açlıktan karnı üzerine taş bağlamıştı.(228) Ashâbla birlikte Hz. Peygamber (sav) bizzat toprak kazıyor, açlığa, soğuğa, yorgunluğa karşı gayretlerini artırıcı sözler söylüyordu. Bir ara, sert bir kaya çıkmış, kimse parçalayamamıştı. Rasûlullah (sav.) hendeğe indi, ilk vuruşta, kayanın üçte biri koptu. Hz. Rasûlullah (sav):

.Allahu Ekber, bana Şam’ın anahtarları verildi. Şu anda Şam’ın kırmızı köşklerini görmekteyim, dedi. İkinci vuruşta kayanın yarısı daha koptu. Resulullah (sav):

.Allahü Ekber, bana Fars ülkesinin anahtarları verildi. Şu anda, Kisranın beyaz köşklerini görmekteyim, buyurdu. Üçüncü darbede kaya, tamâmen parçalandı. Resul-i Ekrem (sav.):

.AllahuEkber, bana Yemenin anahtarları verildi. Şimdi ben San’a'a’nın kapılarını görüyorum, buyurarak bütün bu ülkelerin pek yakında Müslümanların olacağını müjdeledi.(229) Münâfıklar, Resulullah (sav)’in bu müjdelerini, hayal sayıyorlardı.

"Münafıklar ve kablerinde hastalık olanlar: Cenab-ı Allah ve Resulu bize sadece kuru vaadlerde bulundular, diyorlardı." (Ahzab Suresi, 12)

Açlığa, soğuğa ve her türlü sıkıntıya rağmen, yaklaşık (5,5 km,) uzunlukta bir atın karşıya sıçrayamayacağı genişlik ve derinlikte kazılan hendek, düşman gelmeden önce, iki hafta içinde tamamlandı.