Hz. Fatıma, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Medine'ye teşriflerinden beş ay sonra Recep ayında Hz. Ali ile nikahlandı. Hicretin ikinci yılında Bedir Gazasından sonra, Zilhicce ayında da evlendiler. Hz. Fatıma, Resul-i Ekrem Efendimizin (s.a.v) en küçük kızı ve kızlarının en sevgilisi idi. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), bir gazadan veya bir seferden geldiği zaman ilk önce mescide gidip iki rekat namaz kılar, sonra Hz. Fatıma'ya uğrar, daha sonra da Ezvac-ı Tahiratın yanına giderdi.1 Hz. Aişe (radıyallahu anh) der ki: "Ben, Fatıma kadar sözü ve konuşması, Resul-i Ekrem (s.a.v)'e benzeyen bir kimse görmedim. Fatıma, girdiği zaman, Resulullah onu şefkatle karşılar, 'Hoş geldin' diyerek selamlardı. "Ben, Fatıma'dan daha doğru sözlü bir kimse de görmedim."2 Hz. Fatıma'nın (radıyallahu anh) yürüyüşü de Nebiyy-i Muhterem Efendimizin yürüyüşüne benzerdi. Bir gün, Hz. aişe'ye, "İnsanların, Resulullaha en sevgili olanı kimdi?" diye soruldu. Hz. aişe, "Fatıma idi" dedi. "Erkeklerden kimdi?" diye sordular."Fatıma'nın kocası" cevabını verdi.3 Resul-i Ekrem Efendimizin (s.a.v), Kızı Hz. Zeyneb'i Mekke'den Getiriyor Bedir esirleri arasında Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)in damadı ve Hz. Zeyneb'in kocası Ebu as bin Rebi'de bulunuyordu. Bedir Harbi esirleri konusunda bahsettiğimiz gibi, Ebu as serbest bırakılınca Mekke'ye gitti. Daha önce Hz. Zeyneb'in hicret etmesine mani olan Ebu as bu sefer kendisini serbest bıraktı. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) de, Bedir Harbinden bir ay veya bir aya yakın bir zaman sonra Zeyd bin Harise ile Ensardan bir zatı göndererek Hz. Zeyneb'i Mekke'den getirtti.4 Muhacir Müslümanlardan faziletli bir zat olan Osman bin Maz'un vefat etti. Bakî Kabristanına, Muhacir Müslümanlardan ilk defnedilen bu zattır. 1. İstiab, 4/1895 2. Taberî, 2/290-292 3. Tabakat, 1/248-249 4. Taberî, 2/290-292